Nejúspěšnější kapitán historie! Petr Pála načíná druhou dekádu ve Fed Cupu

- Jan Vojkůvka

Když se v roce 2005 objevily české tenistky ve druhé divizi Světové skupiny, po tři roky se marně snažily o návrat mezi elitu. V prosinci 2007 však k fedcupovému týmu přišel muž, který dokázal se svými děvčaty doslova divy. Okamžitě vytáhl tým do Světové skupiny a posléze dovedl své svěřenkyně k pěti triumfům, čímž se stal nejúspěšnějším kapitánem fedcupové historie.

Bývalý špičkový deblista i kapitán daviscupového týmu, Petr Pála, přinesl ženskému týmu tolik potřebnou pohodu. Je i velkou zásluhou oblíbeného lodivoda, že Češky tolik touží reprezentovat a jen zřídkakdy se omlouvají z účasti na zápasech.

Petr Pála, který se na konci roku 2007 stal kapitánem českého fedcupového týmu, načíná letos svou druhou dekádu v roli, která mu již vynesla tolik úspěchů, ze kterých by se nejednomu zatočila hlava. Ne však Pálovi, který nadále zůstává pokorný, ke svým svěřenkyním i médiím vždy mluví klidně a nikdy nikoho nehodlá podceňovat.

Vítězná baráž vše odstartovala

Je to už dlouhých deset let, kdy se český tým naposledy musel potácet v nižší divizi. V roce 2008 při Pálově premiéře se podařilo Češkám vyhrát domácí duel nad Slovenkami a v baráži o Světovou skupinu přehrát Izrael na horké půdě soupeře. Ačkoliv Pála tehdy teprve začínal u týmu, dokázal přinést určité kouzlo, které doposud nevyprchalo.

Český tým od té doby nikdy nečelil hrozbě sestupu, do baráže se už nepodíval. Naopak přišla léta plná úspěchů. Hned v následující sezoně naopak sahal se svými hráčkami po postupu do finále, ale v souboji s Američankami nedokázaly Češky přetavit vedení 2:1 až ve vítězství.

O dva roky později se však poprvé pod Pálovým vedením dostaly hráčky okolo Petry Kvitové a Lucie Šafářové do finále a poprvé pod jeho vedením získaly kýženou fedcupovou trofej. To samé zopakovaly také v letech 2012, 2014, 2015 a 2016.

Dalších deset let?

„Dělám tu práci hrozně rád, těší mě, že se daří, a když mě tam budou chtít, dokážu si dalších deset let představit,“ řekl Pála na tiskové konferenci v prosinci minulého roku. „Máme velké ambice, protože máme spoustu výborných hráček,“ podotkl.

Právě velká základna tenistek, s nimiž může Pála při své, mnohdy nevděčné, roli počítat, je hlavním stavebním pilířem jeho úspěchů u fedcupového družstva. Ne vždy ale mohl nominovat všechny, které si přál, a musel si vybírat, aby se vešel do stanoveného počtu nominovaných. Nebál se však experimentovat a zvoleným tenistkám vždy věřil. A ty se mu vždy odvděčily špičkovými výkony.

Kapitán fedcupového týmu má za deset let u kormidla úctyhodnou bilanci 24 výher a jen čtyř porážek. Vítězství s pořadovým číslem 25 by si rád připsal už příští týden v pražské O2 areně proti Švýcarkám.