Davis Cup ve stínu demonstrací. Duel o českého soupeře provází protesty

- Jan Vojkůvka

Nestává se příliš často, aby zápasy tenisového Davis Cupu byly doprovázeny vlnou protestů a demonstrací. A přesto se tak tento víkend děje. Extremistická hnutí za osvobození a osamostatnění Palestiny vyzvaly své příznivce, aby u příležitosti příjezdu izraelských tenistů do Jižní Afriky vyšli do ulic a vyjádřili nesouhlas s politikou izraelského režimu. Politikou, která samotné tenisty příliš nezajímá.

Irene Country Club, kde se v pátek rozehraje daviscupové utkání euro-africké zóny mezi Jižní Afrikou a Izraelem, z něhož vzejde soupeř českého týmu pro druhé kolo nižší divize, se stal cílem skupin demonstrantů. Ti se v dějišti zápasu sešli po výzvě hnutí v čele s BDS, která vede globální kampaň za zvýšení politického a obchodního tlaku na Izrael kvůli nesouhlasu s politikou Izraele vůči Palestině.

Výzvy k bojkotu ze strany BDS vyslyšeny nebyly, ačkoliv se za ně postavil i jihoafrický ministr sportu Thulase Nxesi. A tak se extremisté pokusili vyvolat vlnu demonstrací, ke kterým vyzvali jihoafrické obyvatele. Hlavním heslem prostestů se stalo: „Ne normálnímu sportu v abnormálním režimu.“

Jak informovala agentura ANA, do prostestů se kromě BDS zapojila i další hnutí a organizace pro lidská práva jako jsou PSA (Aliance palestinské solidarity), či NC4P (Národní koalice pro Palestinu).

Jejich požadavky jsou prosté. Chtějí, aby Izrael byl vyloučen z Davis Cupu stejně tak, jako se to stalo Jižní Africe v osmdesátých letech minulého století kvůli politice apartheidu.

K těmto krokům se však odmítá ITF uchýlit a s pochopením se snahy extremistů nesetkaly ani u domácí tenisové federace, která odmítla jakoukoliv formu bojkotu.

Zatímco se tak tenisté chystají k prvním pátečním zápasům, před Irene Country Clubem demonstrují desítky lidí. Policie kvůli bezpečnosti musela navýšit počty přítomných jednotek.