Pozor na ně! Švýcarky není radno podceňovat

- Jan Havlovic

Češky vyslaly před letošním ročníkem Fed Cupu jasný signál – chceme další trofej! Dle toho vypadá také sestava na únorové utkání proti Švýcarsku. Petr Pála vzal to nejsilnější, co momentálně má k dispozici. Hned na úvod však čeká český tým velká zkouška, leč se to na první pohled nemusí zdát. Už předloni Švýcarky v Lucernu ukázaly, že umí být velmi nebezpečné!

Plíšková, Kvitová, Strýcová, Šafářová. Ta sestava budí velký respekt a natěšení fanoušci už se nemohou dočkat, až své hvězdy uvidí ve vyprodané O2 aréně na vlastní oči. Predikce nejrůznějších expertů pasují do role favoritek právě výběr Petra Pály. Na pětinásobné fedcupové vítězky ale nečeká vůbec nic jednoduchého.

Švýcarský kapitán Heinz Günthardt totiž přiveze do Vysočan ozkoušenou sestavu, která v předloňském semifinále v Lucernu málem zastavila české tažení za pátým titulem!

V Messe Luzern se před dvěma lety postarala o pořádně překvapení především Viktorija Golubicová, která sama zařídila dva body. Zaskočila tehdy Karolínu Plíškovou i Barboru Strýcovou. Bohužel pro Švýcarky se k tenistce se srbsko-chorvatským původem žádná z týmových parťaček bodově nepřidala, a tak cesta země helvétského kříže skončila před branami finále.

Nyní by Švýcarky rády Češkám porážku oplatily. Do Prahy přivezou také bývalou vynikající singlistku i deblistku Martinu Hingisovou, která na konci minulého roku definitivně ukončila aktivní kariéru. Nyní bude bývalá světová jednička na lavičce švýcarského výběru předávat svým kolegyním bohaté zkušenosti a rady. 

Opírat se bude švýcarský výběr především o výkony Belindy Bencicové, která v září loňského roku doléčila bolavé zápěstí a vrhla se zpět do turnajového kolotoče. Následně ovládla čtyři turnaje ITF a na nový rok se prezentovala skvělými výkony na Hopmanově poháru. Na nedávném Australian Open se navíc blýskla výhrou nad Venus Williamsovou!

Pak je tu již zmiňovaná Viktorija Golubicová, která se v žebříčku pohybuje na hranice první stovky. V Praze by měla plnit roli případného žolíka do nedělního programu. Kapitán Günthardt má totiž jistě v živé paměti dva vítězné zápasy své svěřenkyně z dva roky starého klání.

Je otázkou, v jaké formě přijede do Prahy Timea Bacinszká, hlavní hvězda švýcarského výběru. Bývalá světová devítka naposledy hrála minulý rok ve Wimbledonu, po kterém si, vinou dlouhodobých problémů s rukou, vzala vynucenou přestávku. Tento týden se Bacsinszká vydala do Petrohradu, kde vyzkouší svou připravenost po půlroční absenci. Zmiňovanou trojici doplní talentovaná Jil Teichmannová