Za vším hledej ženu! Bez Mirčiny podpory bych už tenis dávno nehrál, říká Federer

- Jan Havlovic

Fenomenální, nepřekonatelný, legendární. Na Rogera Federer se po zisku dvacátého grandslamového titulu pěly ódy ze všech stran. Sám Švýcar však zůstává i přes nespočet titulů nadále skromný a moc dobře ví, kdo má na jeho úspěších největší zásluhu – jeho manželka Mirka. „Bez její podpory už bych možná tenis vůbec nehrál,“ řekl otevřeně Federer.

Za každým úspěšným mužem stojí silná žena. Tato otřepaná fráze zkrátka platí a faktů, které ji potvrzují, bychom našli nespočet. Názorným příkladem jsou právě manželé Federerovi!

Šestatřicetiletý Federer je zřejmě nejúspěšnějším tenistou všech dob. Všechny své velké tituly oslavil právě po boku své manželky Mirky, se kterou se seznámil na olympijských hrách v Sydney v roce 2000. Od té doby tvoří sehraný pár jak v soukromém životě, tak i v tom sportovním. „Bez její podpory bych už tenis pár let vůbec nehrál,“ řekl Federer otevřeně na letošním Australian Open.

„Měli jsme spolu před lety velmi otevřenou diskuzi, zdali je tento styl života ten, který chce,“ vzpomíná švýcarský tenista. „Jsem šťastný, že je má žena tak super-pozitivní a že je ochotná zvládat s dětmi tak náročnou zátěž,“ obdivuje Federer svou manželku.

Devětatřicetiletá Mirka Federerová absolvovala se svým manželem o uplynulém víkendu již třicáté grandslamové finále. Přesto svého muže podporovala jakoby šlo o vůbec první...

Federer následně po zisku jubilejního dvacátého grandslamového titulu nešetřil superlativy na adresu své manželky. „Nevydržel bych bez dětí více než dva týdny. Mirka to všechno zvládá. Tenhle styl života by nefungoval, pokud by ona před lety řekla ne,“ uvědomuje si otec čtyř dětí.

Navíc to vypadá, že Federer nemíní končit! Hraje ve výborné formě a motivace získávat další trofeje mu rozhodně nechybí. Švýcar by navíc rád znovu vystoupil na pozici světové jedničky, na které byl naposledy v listopadu roku 2012. S podporou své milované ženy není tento cíl rozhodně nesplnitelný!