Recept na 20 grandslamů? Vidí to, co ostatní ne, říká k úspěchu Federera Laver

- Tomáš Macák

Když hrál na kurtu Roda Lavera nebo na události po něm pojmenované, během posledního roku to vždy znamenalo úspěch. V Praze Roger Federer v rozhodujícím zápase Laver Cupu porazil Nicka Kyrgiose a co je mnohem důležitější – v Melbourne zvedal dvakrát po sobě na centrálním dvorci trofej Normana Brookese. Nemohl u toho chybět ani legendární australský tenista, který měl na adresu Švýcara jen pozitivní slova.

Slzy po tváři v tu chvíli už dvacetinásobného grandslamového šampiona tekly proudem, publikum mu věnovalo takřka nekonečný potlesk. Federer právě porazil v pětisetovém finále Australian Open Marina Čiliče. Dojemný moment si na svůj mobilní telefon zaznamenával i sám Rod Laver, kterému nezbývalo nic jiného, než šestatřicetiletého obhájce titulu z loňského roku posléze chválit.

„Určitě hraje tak dobře, jako se mu to dařilo před osmi či deseti lety. Neřekl bych, že je lepší, ale Roger předvádí jedny z nejlepších výkonů v jeho kariéře. Možná ne úplně vždy, ale skoro vždy," řekl jedenáctinásobný granslamový vítěz v rozhovoru, který za svých stránkách zveřejnil také web Tennisworld. A ve větách, které se jejich podmětu musejí hezky poslouchat, pokračoval. „Hraje chytřeji. Když hrajete proti nějakému soupeři, nebo ho často potkáváte, tak se učíte. On vidí slabé stránky hráčů, které jiní nevidí,“ myslí si Rod Laver. 

„To je rozdíl mezi Rogerem a zbytkem hráčů na okruhu. Ostatní jen hrají svoji hru a to je jeho velká výhoda. Tenis si užívá mnohem více. Je to jiný level, když trefuje bekhend po čáře,“ pokračuje v hodnocení Federera. „Pokud sám uvidí, že mu to stále jde, tak ho to donutí pokračovat i další rok,“ zakončuje Laver. 

„Fedexe" může v následujících měsících hnát to, že v celkovém počtu titulů vyrovnal Ivana Lendla. Nyní tak společně sdílí druhé místo s 94 vítěznými kousky. Jediný muž, kterého má švýcarský hráč před sebou, už tak je Jimmy Connors. Na toho však stále ztrácí 15 celkových prvenství...