Magická dvacítka! Legendární Federer udolal Čiliče a slaví zisk dvacátého grandslamového titulu

- Jan Havlovic

Jízda legendárního Rogera Federera nekončí! Švýcarský tenista obhájil titul na letošním Australian Open, když ve finálovém souboji porazil Marina Čiliče po setech 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1 a získal jubilejní dvacátý grandslamový titul!

Federer vstoupil do svého třicátého grandslamového finále ve velkém stylu! S elegancí sobě vlastní získal lehko úvodní čtyři gemy a vypracoval si náskok dvou brejků. Čilič nenašel prostor na odpověď, a tak šla první sada na konto legendárního Švýcara.

Kdo si myslel, že Čilič bude pouze v roli sparing partnera, tak ten se šeredně mýlil. Chorvatský hráč začal hrát ve velkém stylu a k vidění byl rázem parádní tenis. Úvodní setbol ještě Čilič za stavu 5:4 nevyužil, ale v závěrečném tiebreaku už nezaváhal – 1:1 na sety.

Povolit a přitáhnout. Federer umožnil svému soupeři návrat do zápasu, ale ve třetí sadě znovu kraloval zřejmě nejúspěšnější tenista všech dob! Švýcarovi stačil k výhře ve třetím setu pouze jeden brejk v šestém gemu, díky kterému si vytvořil rozhodující náskok.

Začátek čtvrté sady náramně připomínal samotný začátek finálového duelu. Federer svého soupeře brejkl a následně měl za stavu 2:0 i brejkbol, ale ten nevyužil a Čilič následně skóre otočil. Chorvatský tenista sebral hned dvakrát svému soupeři podání a vynutil si pátý set! 

V něm měl hned v samém úvodu Federer namále, když musel při vlastním servisu odvracet dva brejkboly. Krizovou situaci však zvládl! Švýcar poté ve druhém gemu dokázal prolomit servis Čiliče a udělal rozhodující krok k vítězství! 

Po závěrečném míčku naplno propukla obrovská radost švýcarského tenisty, jeho týmu i všech jeho příznivců. Roger Federer se stal prvním tenistou historie, který se dokázal dostat na magickou hranici dvaceti grandslamových trofejí! 

Finále dvouhry
Roger Federer (SUI, 2.) – Marin Čilič (CRO, 6.) 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1