Jiná Halepová. Ta, na kterou si můžete vsadit i příště

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Simoně Halepové bylo vždycky vyčítáno, že nemá morální vlastnosti na to patřit mezi nejlepší tenistky světa. A i když letošní finále Australian Open prohrála, zdá se, že tuhle nálepku může definitivně zahodit. Mezi novináře přišla po třísetovém epickém boji o titul s úsměvem: „Nakonec je to vlastně jen tenisový zápas.“

Diametrálně rozdílná situace oproti loňskému French Open, kde Halepovou připravila o titul Jelena Ostapenková. Rumunská tenistka se tehdy kvůli dlouhému čekání na grandslamový titul i post světové jedničky psychicky rozpadla.

Trenér Daren Hill ji musel na chvíli opustit, protože nezvládal její nálady. A i když teď Halepová prohrála už své třetí grandslamové finále a na titul tak stále čeká, sama dost dobře věděla: „Podařilo se mi tady něco, co se mi před tím nikdy nepovedlo.“

I když od začátku turnaje strádala a bojovala se zraněným kotníkem, díky síle vůle se dostala až do finále. Po cestě předvedla impozantní obraty nebo třeba demolici Karolíny Plíškové, která byla ve čtvrtfinálovém zápase proti Halepové lehčí favoritkou.

„Nemohla jsem tady kvůli kotníku trénovat déle než 10 nebo 15 minut denně. Hrála jsem, jen abych cítila balon. Nevěřila bych, že tady projdu do finále,“ uznala pak po posledním zápase turnaje. „Ale asi jsem měla uvnitř sebe dost síly, abych to dokázala. Z toho pohledu pro mě turnaj znamená hrozně moc.“

I když Rumunka trpěla bolestmi, zvládla třeba neuvěřitelný maraton proti Lauren Davisové (15:13 ve třetím setu) nebo nezapomenutelnou semifinálovou bitvu proti Angelique Kereberové, kterou udolala až po třech hodinách v rozhodující sadě.

Tyhle těžké zkoušky, kterými se Halepová postupně dostávala psychicky nahoru, na druhou stranu ubíraly sílu jejímu tělu. A to se pak ukázalo po více než dvanácti hodinách intenzivního tenisu (během celého turnaje) ve chvíli nejnevhodnější – když rumunská tenistka mohla potvrdit proti Wozniacké brejk a šla podávat na 5:3 ve třetím setu.

„A v tu chvíli mi došla šťáva. Což je prostě smutné,“ zachmuřila se na chvíli Halepová, která měla během finále křeče už od druhého setu a navíc ji začala bolet hlava. „Caroline byla lepší, čerstvější, měla víc energie. Mě bolely skoro celé nohy, všude nějaký problém.“

Těsně před finišem Halepovou zradilo tělo, kterému před tím mysl poručila, aby Rumunku doneslo až do finále. Do té doby světová jednička (vystřídá ji teď právě Wozniacká) si pak po konci zápasu hodila na hlavu ručník a byla chvíli jenom ve svém světě.

„Tam pod tím ručníkem jsem se rozbrečela. Ale teď už se zase směju. Nakonec je to vlastně jen tenisový zápas,“ řekla zase s úsměvem, ve kterém byl sice kus bolesti, ale taky příslibu do budoucna.

„Nejsem smutná, protože jsem tam i tak nechala úplně všechno. Když budu pořád takhle pracovat dál, tak přijde další příležitost. Hlava pracovala, ale moje svaly už byly příliš unavené. V hlavě ale vím, že můžu hrát s každým a kohokoliv porazit,“ řekla nakonec Rumunka a pro tentokrát neeexistuje jediný důvod jí nevěřit.

Melbourne vidělo novou Simonu Halepovou, která má na to vyhrávat grandslamové tituly. Je šampionkou zítřka, která má před sebou ještě spoustu času to všem dokázat.