Jubilejní dvacátý titul na obzoru. Poslední Federerovou překážkou je oblíbený Čilič

- Jan Vojkůvka

Rok se s rokem sešel a Roger Federer se opět představí tenisovým příznivcům v aréně Roda Lavera ve finálovém klání. Po loňském triumfu nad Rafaelem Nadalem se tentokrát utká s chorvatským soupeřem Marinem Čiličem. A ve svém hledáčku má jubilejní dvacátý grandslamový titul.

Ve světě mužského tenisu není úspěšnějšího hráče než je Roger Federer. Jeho grandslamová bilance je úctyhodná. S devatenácti tituly je rekordmanem, stejně jako s počtem 30 grandslamových finále. Nikdo se nikdy nedostal tolik na grandslamu do semifinále či čtvrtfinále.

Výpis úspěchů Rogera Federera na turnajích velké čtyřky by zabral hodně času. Hovořit o neskutečných výkonech šestatřicetiletého Švýcara ještě déle. Přesto ale Federer dál nekončí a dál přesvědčuje o tom, že věk je jen číslo. A to i letos v Melbourne, kde neztratil ani set a i ve finále bude ohromným favoritem.

Aby se v neděli nestal Maestro, jak se Federerovi přezdívá, dvacetinásobným grandslamovým šampionem, musel by svůj stín překročit o sedm let mladší Chorvat Marin Čilič. Světová šestka doposud dokázala Federera porazit pouze jednou z celkem devíti vzájemných duelů. Stalo se tak paradoxně na grandslamu v New Yorku v roce 2014. Od té doby ale Čilič opět třikrát prohrál a potvrdilo se, že pro Federera je oblíbeným soupeřem.

Čilič neměl tak hladký průchod do finále a kupříkladu ve čtvrtfinále otáčel souboj s Rafaelem Nadalem, který nakonec kvůli zranění v pátém setu zápas vzdal. Do čtyř setů musel i proti Kanaďanovi Pospisilovi a Španělovi Carreno-Bustovi. Všechny překážky ale Čilič zvládl a probojoval se do svého třetího grandslamového finále.

V tom prvním, už zmíněném US Open, vyhrál. V tom druhém, loni ve Wimbledonu, s Federerem prohrál. A Švýcar bude jeho soupeřem i potřetí, tentokrát v Melbourne.

„Je tu proto, aby vyhrál a ne se jen zúčastnil,“ nehodlá svého soupeře Federer podcenit. „Někdy vidíte na hráčích, jak jsou šťastní, že postoupí do čtvrtfinále. On chce ale víc,“ uvědomuje si Švýcar.

Může ale nadšení a touha přebít suverenitu světové dvojky? Na to odpoví nedělní finálový duel, který začne v 09:30 středoevropského času.