Federer míří do finále! Čong mu vzdal ve druhém setu

- Jan Havlovic

Druhým semifinalistou mužské dvouhry na letošním Australian Open se stal Roger Federer! Švýcarský tenista vedl v semifinálovém souboji nad Hjonem Čongem už 6:1, 5:2. Poté si vzal korejský tenista medical timeout, po kterém oznámil, že v zápase pokračovat nebude. Hlavním problémem byl puchýř na levé noze.

Švýcarský Maestro, jak někteří fanoušci Federerovi přezdívají, vstoupil do semifinálového střetnutí ve velkém stylu, když vyhrál první sadu za 34 minut poměrem 6:1. I druhá sada se vyvíjela v podobném duchu. Světová dvojka obrala korejského mladíka ve čtvrté hře o podání a směřovala za vítězstvím ve druhé sadě.

Za stavu 2:5 si však vzal Hjon Čong medical timeout, při kterém mu lékaři ošetřovali levou nohu, na které měl puchýř. Čong poté odehrál ještě čtyři výměny, ale poté se rozhodl, že v utkání nebude pokračovat.

„Podle mě bylo v prvním setu ještě vše v pořádku. V tom druhém se ale můj soupeř začal hýbat pomaleji a bylo vidět, že ho ta bolest limituje,“ hodnotil švýcarský tenista v pozápasovém rozhovoru. 

Roger Federer si tak zajistil postup do svého jubilejního třicátého grandslamového finále! V něm vyzve Chorvata Marina Čiliče, kterého porazil při svém dosavadním posledním grandslamovém vítězství na loňském Wimbledonu. Právě v tehdejším finálovém zápase měl chorvatský tenista rovněž problém s puchýřem na noze, ale utkání i s bolestmi dohrál do posledního míčku. 

Semifinále dvouhry
Roger Federer (SUI, 2.) – Hjon Čong (KOR, 58.) 6:1, 5:2, skreč Čong