Berdych vs. Federer? Od příštího roku klidně v prvním kole!

- Jiří Vachtl

Středeční duel Tomáše Berdycha s Rogerem Federerem byl jedním z vrcholů druhého týdne Australian Open. To by se však mohlo brzy změnit. Ve hře je totiž snížení počtu nasazených hráčů, kterých by od příští sezony mělo být pouze 16. Zmínění hráči by tak na sebe mohli narazit už v prvním kole.

Šestnáct nejlepších tenistů se na grandslamových turnajích nasazovalo už od počátku Open éry. To se však změnilo po Wimbledonu roku 2000, kde většina nasazených tenistů "povypadávala" už v úvodních kolech. Od dalšího ročníku tak organizátoři zavedli systém nasazení 32 hráčů, který se ujal a platí dodnes.

Počet nasazených hráčů by se však od příštího roku měl vrátit zpátky na číslo 16. „To by mohlo být zajímavé,“ řekl Federer o změně dle euronews. Podle Švýcara by tak tak turnaj získal ještě větší atraktivitu. „Znamenalo by to lepší zápasy už v prvním týdnu,“ poukazuje.

Na novou úpravu nasazení panují mezi tenisty velice odlišné názory. Švýcarský tenista však novému pravidlu už v listopadu vyjádřil předběžnou podporu. „Nejlepší hráči už dlouhou dobu procházeli do druhého týdne velice pohodlně. Hrát v téhle fázi turnaje proti sedmnáctému, devatenáctému nebo dvacátému hráči na světe není úplně to, co bych chtěl, ale o tom to je,“ řekl.

Ne všichni však sdílí Švýcarův pohled na celou věc. „Nevidím v tom pro grandslamy žádné výhody,“ poznamenal v Melbourne Parku Marin Čilič. „Turnajový pavouk je obrovský a myslím si, že by vše mělo zůstat při starém,“ řekl přesvědčeně.

U bývalých hráčů se nápad setkal s vřelým přijetím. Například vítěz Wimbledonu z roku 2001 Goran Ivaniševič je jednoznačně pro. „Se šestnácti nasazenými by atraktivní zápasy přišli na řadu už dřív,“ myslí si Chorvat. S jeho názorem souhlasí i Paul Annacone, bývalý hráč a trenér Samprase, Federera nebo Henmana. „Moje pozice jako fanouška je, že bych to rád viděl. Ale rozumím hráčům, proč to nechtějí,“ poznamenal.