Nadal si musí s návratem pospíšit, jinak může přijít o post světové jedničky

- Petr Sumbal

Rafael Nadal se loučil s letošním Australian Open už ve čtvrtfinále. A bylo to hodně smutné sbohem. Španěl totiž musel utkání s Marinem Čiličem skrečovat. Nyní ho čeká léčba a následná rehabilitace. V případě, že se nestihne vrátit na turnaj v Acapulcu, který začíná 26. února, může přijít o pozici světové jedničky.

Rafaela Nadala čeká pořádná honička, aby se stihl včas uzdravit. Když se mu to nepovede do konce února, je možné, že přenechá místo na trůnu mužského tenisu Rogeru Federerovi.

Španěl se necelých čtyřiadvacet hodin po nešťastném čtvrtfinálovém utkání podrobil vyšetření na magnetické rezonanci. Nadalovi doktoři tak už přesně vědí, s čím se jejich pacient potýká. Mallorčana trápí potíže s iliopsoasem, což je jeden z největších a nejsilnějších svalů lidského těla, který se táhne od beder až po stehno a pánev. „Léčba těchto problémů nebývá jednoduchá“, jak prozradil španělským novinám El Confidencial Nadalův lékař Angel Ruíz Cotorro.

„Po návratu do Španělska bude několik dní odpočívat, pak ho čeká fyzioterapie,“ stojí v prohlášení Nadalova týmu. „S rehabilitací a pozvolným návratem na tenisové kurty začne zhruba za dva týdny.“ V úplném pořádku by tak mohla být současná světová jednička zhruba za tři týdny.

Proto zatím nemusí panikařit a ani měnit své původní plány. „V tuto chvíli svůj kalendář neměním. Budu hrát v Acapulcu, Indian Wells a Miami,“ uvedl Nadal na svém facebookovém profilu. Pokud by ovšem přeci jen nastaly nějaké komplikace a Nadal by turnaj v Acauplcu nestihl, může o post světového čísla jedna přijít.

Pokud by totiž Roger Federer vyhrál Australian Open, k čemuž už mu schází jen dva kroky, snížil by náskok na svého rivala na pouhých 155 bodů. A odhláška z Acapulca, ve kterém Nadal obhajuje 300 bodů za finále, by pak znamenala, že by se na první místo světového žebříčku vyšvihnul právě Švýcar.