Obrovská pocta! Helena Suková je další Češkou v tenisové síni slávy

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Helena Suková se stala další členkou Mezinároní tenisové síně slávy. Čtrnáctinásobná grandslamová šampionka si ve čtvrtek užije vyhlašovací ceremoniál přímo na centrálním kurtu v dějišti Australian Open. „Je to pro mě neskutečné, že se to povedlo. Už jsem byla nominovaná potřetí a nevěřila jsem, že to vyjde,“ řekla šťastná Suková českým novinářům přímo v Melbourne.

Suková byla nominovaná už v letech 2012 a 2015, tajné hlasování ji ale do síně slávy poslalo až tento rok. Spolu s legendární českou tenistkou se dostane stejné pocty i německému wimbledonskému vítězi Michaelu Stichovi.

Dvaapadesátiletá Suková doplní v síni slávy sedmičku českých rodáků – Janu Novotnou, Martinu Navrátilovou, Hanu Mandlíkovou, Jaroslava Drobného, Ivana Lendla, Jana Kodeše a Karla Koželuha.

„Jsem mile překvapená. Když mi Stan Smith (prezident síně slávy, pozn.) volal, tak jsem čekala, že to zase nevyšlo. Ale když mi sdělil, že budu uvedená do síně slávy, tak jsem si řekla: Joooo!“ popisovala se smíchem šťastná Suková.

Během čtvrt hodiny po telefonátu si na internetu zařídila víza do Austrálie a v polovině ledna se vypravila do Melbourne, kde vyhlášení ve čtvrtek probíhá. Vrcholem dne bude okamžik, kdy Sukovou na centrálním kurtu v Rod Laver Aréně uvítají mezi sebe další tenisové legendy.

„Beru to jako poctu pro celou naši rodinu,“ připomněla Suková třeba zásluhy matky Věry, wimbledonské finalistky z roku 1962. „A taky jako poctu pro naši zemi,“ dodala.

„Ankety normálně tolik neprožívám, ale tohle něco jiného, je to navždycky.“

Helena Suková za svou kariéru vyhrála čtrnáct grandslamových titulů – devět ve čtyřhře a pět ve smíšené čtyřhře. Byla ale také výbornou singlistkou – ve světovém žebříčku se dostala až na čtvrté místo a hrála čtyři grandslamová finále dvouhry (dvě na Australian Open, dvě na US Open). Získala také dvě stříbrné olympijské medaile a vyhrála čtyřikrát Fed Cup.

„Když jsem skončila, byla jsem se svou kariérou nespokojená. A když nám v Soulu chyběly dva míče ke zlatu, tak jsem přišla na pokoj a mrštila stříbrnou medailí do kouta. Teď si ale všech svých úspěchů i medailí vážím,“ usmála se Suková.

Kompletní rozhovor s Helenou Sukovou přineseme v následujících dnech.