Plíšková: Tohle už není normální. Trpělivosti mám ale dost

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Před zápasem si Karolína Plíšková na Simonu Halepovou věřila, plán se ale rozsypal. I když Češka začala skvěle, pak už na kurtu vládla rumunská světová jednička. „Prostě na ní neumím. Má ráda mojí hru a věří si na mě, musím do příště něco změnit,“ věděla Plíšková po porážce 3:6 a 2:6.

Tyhle dvě hráčky jsou kamarádky a rády spolu trénují. Na kurtu už to ale tak opětovaná láska není – tam už má ráda jenom Simona Karolínu...

Plíšková ve středu zase nenašla na nepříjemnou Rumunku recept, i když na začátku vedla 3:0. Pak ale vyhrála Halepová devět gemů v řadě a zápas byl takřka rozhodnut. „Nehrála jsem zase tak strašně, ale nebylo prostě kde přidat. Využívá moji rychlost a nakonec já jsem ta, která běhá a ona jen stojí. V tom je něco špatně,“ věděla česká jednička.

Přitom začátek vypadal tak slibně, když jste vedla 3:0. Co se pak přihodilo?
Pěkný rozjezd, ale pak už to bohužel šlo jen na její stranu. Nepodařilo se mi poskládat pár míčů, abych udělala gem na 4:0. To už bych pak první set nejspíš zvládla. Cítila jsem se dobře, ale pak od stavu 3:3 hrála Simona fakt dobře. Má ráda můj tenis, využívá moji rychlost a navíc si na mě evidentně věřila. Dostala se pak do zóny, kdy mi vracela všechny první servisy a já jsem se nemohla dostat do tlaku, na který jsem zvyklá.

Halepová se po zápase chlubila tím, jak dobře umí pokaždé číst vaše podání. Dá se s tím něco dělat?
Budu s tím muset něco udělat, protože tohle už není normální. Nechci, aby to s ní takhle pokračovalo dál. Výborně returnuje, všechno mi vrátí, a když mi servis nesedne, tak nemám skoro žádný bod. Ani žádné eso. Pak jsem psychicky rozhozená a nemám tlak. Musím něco změnit, možná jí dávat servis víc na tělo.

S vaší rychlostí pracují i další obranářky, proč zrovna na Halepovou neumíte?
Proti Halepové je to nejhorší. Wozniacká třeba aspoň víc útočí, takže s tou to mám ještě nějak vyrovnaně. S Kerberovou jsem už taky vyhrála. Halepová si na mě věří, pokaždé se mnou hraje dobře. Určitě lépe než s ostatními hráčkami. Do budoucna asi budu muset být agresivnější a asi i za cenu chyb do toho víc chodit.

Budete spolu chtít pořád trénovat?
Jestli ona bude chtít. (smích) Ale ne, i tréninkem bych si měla do příště zkusit na ni zahrát něco jiného. Jenže i tam mám většinou stejný pocit, jako jsem měla dneska. Bere si moji rychlost úderů a nakonec já běhám, ona stojí a v tom je něco špatně. Musím něco změnit.

Na Australian Open jste obhájila čtvrtfinále. Máte z turnaje celkově neutrální pocit?
Přesně tak. Nebyla jsem tady tolikrát ve čtvrtfinále, abych to brala jako zklamání. Nasbírám zkušenosti, a i kdyby to mělo trvat další dva roky, tak se všechno zlepší a najdu hru i na Halepovou a podobné holky. Jednou se mi třeba i sejde los jinak, měla jsem to letos celkem těžké i s těmi dvěma Češkami. Uvidíme do příště, ale nešťastná nejsem.

Dokážete být trpělivá?
Občas je to i o štěstí. Halepová tady taky nemusela být a mohla vypadnout dřív. Ale šancí bude ještě určitě hodně, já mám trpělivosti dost. (úsměv)