Skvělý začátek, pak propadák. Plíšková vypadla s Halepovou

- Jakub Slunečko

Česká naděje Karolína Plíšková nezvládla čtvrtfinálový zápas na Australian Open a s Rumunkou Simonou Halepovou prohrála hladce 3:6 a 2:6. Plíšková skvěle začala a rychle vedla 3:0, jenže pak prohrála šest gemů za sebou a tím i celý první set. I ve druhé sadě dominovala rumunská světová jednička, která si s přehledem zajistila postup do semifinále.

Spousta nevynucených chyb a slabý servis způsobily situaci, ze které se už Plíšková nedokázala vyhrabat. Hned na začátku sice vzala Halepové podání i díky dvěma dvojchybám soupeřky, jenže to bylo na dlouhou dobu všechno. Z vedení 3:0 bylo rázem hrozivých 3:6 pro Halepovou, která se neuvěřitelně zvedla a deptala Plíškovou ve všech ohledech.

Česká tenistka měla po prvním setu hrozivé statistiky hlavně v počtu nevynucených chyb a ve druhé sadě nedokázala svůj výkon zvednout. Světová jednička Halepová získala už devátý gem v řadě a vedla 3:0. Plíšková pak začala lépe podávat a vyhrávala alespoň gemy na svém podání.

Jenže zároveň neměla šanci na servisu Halepové, která podávala až nezvykle dobře a returny Plíškové končily jen v autu nebo v síti. Češka se snažila a získala dva brejkboly, ani na jeden z nich ale nezahrála dobře.

Frustrace a mizérie pak vyústily v posledním gemu zápasu, kdy začala Plíšková opět chybovat na svém servisu, Rumunce nabídla jeden mečbol a ten Halepová hned využila. Agresivní hrou donutila českou tenistku zahrát do sítě a zaslouženě postoupila do semifinále, kde se utká s Němkou Kerberovou.

Karolína Plíšková naopak končí v Melbourne podruhé za sebou ve čtvrtfinále. I když si na Halepovou před zápasem věřila, ani rychlý povrch jí nakonec nepomohl a pošesté s Rumunkou prohrála. Jediné vítězství nad Halepovou zaznamenala Plíšková ve Fed Cupu.

Po zápase hodnotila Halepová průběh při rozhovoru přímo na kurtu: „Nezačala jsem dobře. Ale potom jsem všechno restartovala, přestala jsem chybovat a lépe jsem se hýbala. Navíc jsem dobře podávala. Naopak na returnu proti Karolíně jsem byla silná, dobře čtu její servis.“

UTKÁNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE:

Plíšková – Halepová 2:6 (0:1)

Hotovo. Plíšková si nezvládla udržet servis, nabídla soupeřce jeden mečbol, který Halepová okamžitě využila. Agresivní hrou donutila Plíškovou zahrát do sítě a po zásluze postupuje do semifinále. 

Plíšková – Halepová 2:5 (0:1)

Plíšková bohužel na podání soupeřky nemá šanci, což boří předzápasová očekávání. Jenže Češka se na returnu vůbec nedokáže dostat do hry a kazí jeden míček za druhým. Teď bude pod tlakem servírovat, aby se ještě udržela v zápase. 

Plíšková – Halepová 2:4 (0:1)

Nezastavitelná Halepová v tomto gemu na podání Plíškové rychle vedla 30:0. Plíšková sice snížila, ale pak další nevynucenou chybou nabídla Rumunce dva brejkboly. Oba nakonec odvrátila, když si dokázala pomoct servisem. Následně přišel třetí brejkbol Halepové, Plíšková si ale v kritické chvíli opět pomohla dobrým prvním podáním.

Plíšková – Halepová 1:4 (0:1)

Plíšková se trápí a nemůže se dostat ani na dostřel Halepové. Ta ji teď po kurtu prohání a nedává ji vůbec šanci na rebrejk, který by teď český tenistka tak nutně potřebovala.

Plíšková – Halepová 1:3 (0:1)

Po devíti hrách získává konečně gem i Plíšková. Opět se o její servis svedl velký boj, Češka ale nakonec vše ustála díky dvěma vítězným úderům v řadě, což je pro ni dnes zatím bohužel vzácnost. 

Plíšková – Halepová 0:3 (0:1)

Suverénní Halepová pokračuje ve vítězném tažení. Plíšková sice bojovala o brejkbol, dnes ale předvádí až moc nevynucených chyb a postrádá moment překvapení. Pokus o bekhendový winner skončil opět v autu a Halepová tak vede už 3:0. Statistika nevynucených chyb je hrozivá – Plíšková 21, Halepová 7.

Plíšková – Halepová 0:3 (0:1)

Suverénní Halepová pokračuje ve vítězném tažení. Plíšková sice bojovala o brejkbol, dnes ale předvádí až moc nevynucených chyb a postrádá moment překvapení. Pokus o bekhendový winner skončil opět v autu a Halepová tak vede už 3:0. Statistika nevynucených chyb je hrozivá – Plíšková 21, Halepová 7.

Plíšková – Halepová 0:2 (0:1)

A Plíšková hned bohužel sama o servis přišla. Vedení Halepové 30:0 sice ještě dokázala stáhnout, ale Rumunka je teď na kurtu prostě úplně všude. Následující dva balonky získala na svou stranu a celkem bez problémů tak Plíškovou brejkla. Teď už to bude mít česká jednička hodně těžké...

Plíšková – Halepová 0:1 (0:1)

Ani po přestávce Halepová neztratila nic ze své formy. Plíšková ale nastoupila taktéž skvěle a hned si agresivní hrou vypracovala na podání soupeřky dva brejkboy. Jenže další returny už Češce nevyšly a světová jednička si tak servis udržela.

PLÍŠKOVÁ – HALEPOVÁ 0:1

Plíšková – Halepová 3:6

Trpký konec prvního setu. Karolína Plíšková nabídla soupeřce hned tři setboly. Ten první ještě odvrátila forhendovým winnerem, kterých dnes předvádí poskrovnu. Nakonec ale kvůli dovjchybě potřetí ztratila podání i celý set. Zápas tak bude muset otáčet. 

Plíšková – Halepová 3:5

Rozjetá Rumunka teď hraje skvěle a téměř bezchybně. S velkou jistotou si udržela servis, na který teď Plíšková nemůže najít odpověď. Když už česká hráčka dostane možnost zaútočit její forhend končí v autu nebo v síti.

Plíšková – Halepová 3:4

Velké komplikace na servisu i u české hráčky. Halepová získala další brejkbol po šťastném odrazu od pásky. Následně pak zahrála skvělý bekhend po lajně a otočila vývoj z 0:3 na 4:3.

Plíšková – Halepová 3:3

A teď už to bude s rozjetou Halepovou těžké. Světová jednička si udržela servis čistou hrou a nedala Plíškové moc šancí. Česká tenistka se teď na returnu trápí.

Plíšková – Halepová 3:2

Teď ale bohužel přestalo fungovat podání i české hráčce. Halepová si vypracovala dva brejkboly a hned první z nich dobrou útočnou hrou využila. Plíšková zahrála poslední úder jen do sítě a rumunská tenistka tam má svůj ztracený servis zpět. 

Plíšková – Halepová 3:1

Halepová se zatím na servisu hodně trápí. V tomto gemu předvedla další dvě dvojchyby (celkově už čtyři za dva gemy) a měla na mále. Ze šlamastiky se ale nakonec dostala, Plíšková ji pomohla několika nevynucenými chybami.

Plíšková – Halepová 3:0

Plíšková díky skvělému servisu potvrzuje brejk. Rumunka sice zazlobila, když musela česká tenistka jít přes druhé podání. Plíšková ale světovou jedničku do žádné šance nepustila a nakonec výborným servisem donutila zahrát Halepovou do sítě.

Plíšková – Halepová 2:0

Výborně! Karolína Plíšková hned sebrala Halepové podání. Rumunka nejdřív dala první dvojchybu v zápase a pak si Plíšková vybojovala dva brejkboly skvělým vítězným míčem do protipohybu. Nakonec využila hned první brejkbol, když jí Halepové v těžké chvíli pomohla další dvojchybou.

Plíšková – Halepová 1:0

Hned na začátku zápasu přišel velice důležitý první gem. Halepová zkoušela rychle české tenistce sebrat podání, ale nedokázala se dostat dál než na několik shod. Plíšková se opřela o servis a nakonec si podání úspěšně podržela.