Úleva pro Plíškovou: Po Češkách už to bude jen lehčí! I proti Halepové?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Rok se s rokem sešel a Karolína Plíšková je na Australian Open opět ve čtvrtfinále. Letos ale působí česká jednička silnějším dojmem. A to je co říct, když musela zvládnout dvě těžké psychické zkoušky a čelit Lucii Šafářové i Barboře Strýcové. „Teď s Halepovou to určitě taky nebude lehké, ale nastupovat se mi bude už lépe,“ těšila se Plíšková před středečním zápasem proti světové jedničce.

Krizových momentů zatím Plíšková v Melbourne moc neměla. Ve zpětném pohledu zvládla vstup do turnaje solidně a následující dvě česká derby za sebou přežila bez větších pochybností. S Lucií Šafářovou i Barborou Strýcovou to byly těsné zápasy, Plíšková je ale měla pod kontrolou.

„Proti Češkám to bylo nepříjemné, obě hrály velmi dobře a nebyly to vůbec lehké zápasy. Na druhou stranu jsem ráda, že jsem si jimi prošla. Hlavně psychicky mi to pomůže,“ věděla Plíšková.

Co se zdálo být jako nepříjemný los, může být právě teď ve čtvrtfinále proti Halepové výhodou. Rumunka sice zatím v Melbourne neprohrála, byla k tomu ale několikrát s níže postavenými vyzyvatelkami blízko. Hlavně bojovná Lauren Davisová ji naposledy trápila natolik, že Halepová musela v rozhodujícím setu odehrát 28 gemů.

Jako světové jedničce jí zatím chybí instinkt zabijáka, který při šanci zápas okamžitě ukončí. Navíc proti Plíškové je mírnou favoritkou a bude se od ní očekávat postup, což může svazovat. „Budu hrát první zápas proti výše postavené soupeřce, i proto se mi bude nastupovat lépe,“ věděla Plíšková – známá tím, že s kvalitnější soupeřkou její výkon většinou ještě roste.

Loni byla česká tenistka v opačné pozici – čtvrtfinále proti vyzyvatelce Mirjaně Lučičové Baroniové měla vyhrát, nedokázala ale předvést to nejlepší a vypadla. „Bude to určitě hodně jiné čtvrtfinále než loni,“ potvrdila Plíšková.

Jenže žolíky v ruce má samozřejmě i Halepová. A je jich dost. Předně – Plíšková ji nikdy na normálním turnaji neporazila a kromě Fed Cupu má s Rumunkou nepěknou bilanci 0:5. Naposledy vyhrála Halepová v semifinále French Open ve třech setech.

„Měla jsem šanci, ale moc jsem tomu nevěřila, že bych ji mohla na antuce porazit,“ vzpomínala Plíšková. „Prošla jsem si tady i díky zápasům s Češkami těžkými zkouškami a můj tenis se zlepšuje. Když budu mít štěstí a budu hrát přes den, kdy bude kurt rychlejší, tak můžu Halepovou umlátit,“ předpovídala česká jednička.

Tohle přání by se jí mělo vyplnit tak nějak částečně, protože zápas nejspíš v Melbourne začne ve středu někdy navečer.

„Halepová hraje trochu podobně jako Bára Strýcová, ale nejspíš to bude jiné v tom, že nebude chodit na síť a bude víc útočit. Celkově zkušenější a lepší hráčka,“ věděla Plíšková.

Rozhodující nakonec asi bude, jestli si Plíšková dokáže zachovat chladnou hlavu a pamatovat během atraktivního čtvrtfinále na větu, kterou pronesla po vítězství nad Strýcovou: „Konečně se učím, abych naladila svůj nejlepší tenis na grandslamy. Zatím to nefunguje úplně, ale jsem teď minimálně schopna vyhrát zápasy, které jsem dříve schopná vyhrát nebyla.“

Takže pomsta za Paříž? Pokud by tenhle zápas Plíšková zvládla, měla by cestu ke grandslamovému triumfu nezvykle příznivě otevřenou.