Sladký start, hořký konec. Nadal skrečoval duel proti Čiličovi a v Melbourne dohrál

- Filip Lefenda

Sen Rafaela Nadala o druhém titulu z Australian Open se rozplynul. Španělská světová jednička sice své čtvrtfinálové utkání proti Marinu Čiličovi rozehrála dobře, ve čtvrtém setu však začal mít Nadal viditelné problémy s pravým stehnem, které jej nakonec donutily za stavu 0:2 v pátém dějství utkání skrečovat. Brita Edmunda tak v semifinále vyzve chorvatský dlouhán.

Španělský favorit začal duel dobře, když získal první sadu 6:3, druhou ale stejným poměrem ztratil a začínalo se tak prakticky od začátku. Čilič měl následně ve třetím setu celkem tři brejkové příležitosti oproti jedné Nadalově, servis si ale ani jeden z protivníků neztratil, a tak musel rozhodnout tiebreak.

V tom si vedl lépe Španěl a byl tak postupu do semifinále opět o něco blíže. Jenže…

V průběhu čtvrtého setu začal být Nadal viditelně indisponován. Jeho pohyb nebyl stoprocentní, a tak si za stavu 1:4 vyžádal vítěz turnaje z roku 2009 ošetření. 

Po něm se světová jednička vrátila na kurt a dokázala hned v nadcházejícím gemu zvrátit na servisu nepříznivé skóre 0:40, další dva gemy ale prohrálo a bylo jasné, že je zle.

Čím dál více kulhající Nadal ještě bojoval, proti strojově hrajícímu Čiličovi ale neměl v tomto stavu šanci. Jednatřicetiletý Španěl tak poté, co ve druhém gemu rozhodujícího dějství ztratil další servis, zápas pro problémy se stehenním svalem vzdal. Přesnou příčinu zranění však bude muset ve středu odhalit magentická rezonance.

Zprvu dramatický duel tak skončil nešťastně, radost z postupu mezi nejlepší kvarteto si jeho vítěz nemohl užít naplno. „Neuvěřitelný výkon od nás obou. Je mi líto Rafy, že skončil takhle,“ pronesl na kurtu Čilič, který si o finále zahraje s Britem Edmundem, jenž v úterý deklasoval světovou trojku Dimitrova.

„Snažil jsem se zvýšit intenzitu a proměnit šance, i když jsem v posledních gemech viděl, že Rafa není v pořádku. Dařilo se mi působit mu problémy s podáním, které na tomhle povrchu fungovalo skvěle,“ dodal vítěz US Open z roku 2014.