Zverev zaplatí nejvyšší pokutu v grandslamové historii. Kolik a za co?

- Filip Lefenda

Pořádný průvan zažije peněženka staršího z německých bratrů Zverevových. Třicetiletý Mischa minulé úterý skrečoval na Australian Open utkání úvodního kola s Korejcem Čongem, vinou nových pravidel tak přijde téměř o celé prize money.

Zverev se rozhodl v duelu s korejským talentem dále nepokračovat za stavu 2:6 a 1:4. Svůj záměr tehdy zdůvodnil zánětem v rameni a horečkou, ani to jej však od pokuty ve výši 45 tisíc amerických dolarů, v přepočtu tedy zhruba 934 tisíc korun, neuchrání.

Rada grandslamů totiž od letošního roku v tomto ohledu výrazně zpřísnila pravidla, aby zamezila „odchozeným“ zápasům v prvních kolech. Jiným slovy – pravidlo má odradit tenisty od toho, aby si na turnaj přijeli pouze pro odměnu, pokud nejsou stoprocentně zdrávi či jinak demotivováni.

Právě za skreč či očividně vypuštěný zápas v prvním kole hrozí hráčům pokuta až do výše jejich na turnaji vydělaných prize money. A Zverevovi v tomto směru jistě nepomohl ani fakt, že o dva dny později nastoupil po boku Itala Lorenziho do čtyřhry. Nic naplat, že jej oba jmenovaní prohráli hladce dvakrát 2:6…

Z vydělaných 47 900 dolarů (994 tisíc korun) tak německému tenistovi prakticky nic nezbyde. Jde přitom o nejvyšší pokutu v historii, která byla udělena v průběhu rozehraného turnaje. Další tresty, které mohou být uděleny třeba za nevhodné chování hráčů směrem k rozhodčím, můžou být sice ještě vyšší, udělovány však bývají až po skončení celé akce.