Strýcovou složil necitlivý program: Tři hodiny spánku a pak na zápas

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Sen o grandslamovém titulu z Melbourne se Lucii Šafářové a Barboře Strýcové rozplynul. Češky vypadly ve čtvrtfinále Australian Open s bývalými světovými jedničkami Šuaj Pcheng, Su-wej Sie ve dvou setech 1:6 a 4:6. Výkon Barbory Strýcové byl ale ovlivněný velice těsným programem, který musela v Melbourne absolvovat.

Teprve po půl druhé ráno totiž Strýcová dohrála těžký třísetový souboj s Karolínou Plíškovou. Než si pak po prohrané bitvě oběhala další povinnosti, bylo téměř ráno. „Musela jsem si dát studenou vanu a strečink, jinak bych asi nevstala z postele. Usnula jsem nakonec v půl šesté a probudila se kolem půl deváté,“ popisovala.

Tři hodiny spánku po téměř stejně dlouhém litém boji, během kterého Strýcová naběhala snad maraton, opravdu nestačily. Jenže program pořadatelů byl nemilosrdný – česká tenistka se musela jít hned ráno připravovat na další utkání.

Nevěděla ani, kdy se dohrají první zápasy a bude muset na kurt – nakonec se tak stalo dvanáct hodin po konci jejího nočního utkání proti Plíškové.

Čtvrtfinále čtyřhry po boku Lucie Šafářové se pak od začátku sypalo. „Celou dobu jsem si říkala, že to bude dobré, ale ono je to pak na kurtu něco jiného. Tam musí člověk zapnout všechny síly,“ věděla Strýcová. „Bylo to pro mě hrozně těžké. Vím, že jsem nebyla stoprocentní.“

Strýcové se zastala i parťačka Šafářová: „Pro Barču to bylo strašně těžké, jít po takovém zápase hned ráno zase jít hrát tenis. Kór v deblu, kde jsou potřeba rychlé reakce. Soupeřky navíc byly dřív nejlepší na světě a pořád výkonnost mají. To je potom těžké.“

Pořadatelé mohli program navolit určitě jinak. Nabízelo se třeba zařadit zápas Plíšková vs. Strýcová jako první utkání pondělního večerního programu – tedy před tři a půl hodiny trvající zápas mužského singlu. Ostatně i v předchozích letech se večer hrály nejdříve duely žen, u kterých jde doba trvání mnohem lépe odhadnout.

A nebo – pořadatelé mohli zařadit následující deblový zápas Barbory Strýcové až na večer, případně další den. Nic takového se ale nestalo. „Nebylo to moc super, ale co mi zbývalo. Určitě nemuseli můj další zápas dávat hned takhle natěsno,“ věděla Strýcová.

Podobně zvláštní program na Australian Open letos vlastně ani tolik zvláštní není. Zápasy se hrají dlouho do noci – své o tom ví i Češka Denisa Allertová, která nervozně čekala až téměř do půlnoci, než začne její utkání proti favoritce Elině Svitolinové. Po sérii šesti dopoledních zápasů pak změnu režimu nezvládla tenisově nejlépe.

Pro Strýcovou byl program snad ještě nespravedlivější, ale stěžovat si nebude. „Naštvaná nejsem. Tady sice končíme ve čtvrtfinále, ale s Luckou nás to baví. Ať už jsme hrály kdekoliv, tak jsme udělaly výborné výsledky a předvádíme spolu dobrý tenis,“ řekla Strýcová a zároveň už se těšila, jak o další deblové úspěchy budou se Šafářovou bojovat na turnajích v Duahá a Dubaji.