Berdych má Federerův respekt: Tomáš hraje skvěle, jsem rád, že je zpátky

- Petr Sumbal

Zase po roce se potkávají. Loni to bylo ve třetím kole, letos se cesty těchto dvou starých známých střetávají ve čtvrtfinále. Tomáš Berdych s Rogerem Federerem se utkali už nesčetněkrát, a ač většinu soubojů vyhrál Švýcar, o svém příštím soupeři má jen slova respektu: „Viděl jsem jeho zápasy, a hraje skvěle,“ pověděl po postupu mezi závěrečnou osmičku Australian Open.

„Jsem rád, že je ve čtvrtfinále. Těším se na něj, známe se dlouho,“ prohlásil přímo na kurtu Roger Federer. „Vypadá to, že je ve skvělé formě a jsem rád, že je zpátky, po jeho problémech se zády, se kterými se potýkal na konci roku,“ prokázala světová dvojka přehled o zdravotních neduzích, které donutily Tomáše Berdycha minulý rok předčasně ukončit sezónu.

Asi byste řekli, že už se ti dva nemají ničím překvapit. Vždyť spolu sehráli už pětadvacet více či méně vyrovnaných soubojů. Jak však na tiskové konferenci vysvětloval Roger Federer, je třeba se mít stále na pozoru, zda nepřijde soupeř s něčím novým.

„Viděl jsem kousek Tomášova zápasu proti Fogninimu, stejně jako předtím proti del Potrovi. Myslím, že je důležité alespoň něco vidět, nikdy nevíte, jestli třeba tento týden nevyužívá nějaké nové zbraně. Zjistíte třeba, jestli trefuje míče brzo nebo spíše později po odskoku. Nebo jakým stylem zrovna servíruje,“ poodkryla bývalá dlouholetá světová jednička, jak probíhá její příprava na zápas.

Federer se také vrátil k vzájemným zápasům, které proti sobě oba tenisté během dlouhých let, které se na okruhu potkávají, sehráli. „V minulosti se mi proti Tomášovi celkem dařilo, ale jindy hrál zase skvěle on.“ Před rokem Federer porazil Berdycha ve 3. kole Australian Open jasně ve třech setech. „Moc si už to utkání nepamatuju. Vím ale, že jsem hrál uvolněně. Ani nevím, jestli hrál Tomáš dobře nebo ne.“

„Dobře si ale vzpomínám na naše utkání z Miami, kde jsem odvracel mečboly. Začal jsem tehdy dobře, ale pak jsem trochu ztratil kontrolu a mohl jsem prohrát,“ připomněl Federer březnové čtvrtfinále turnaje v Miami, které nakonec otočil a celý turnaj vyhrál.

Švýcarský elegán nezapomněl ani na jedno mnohem starší utkání, které už pro něj tak dobře nedopadlo. „Hráli jsme nespočet skvělých utkání, začalo to už v roce 2004 na olympiádě v Aténách.“ Vůbec první vzájemné utkání tenkrát vyhrál ve třech setech překvapivě Tomáš Berdych.

Od té doby se jejich vzájemná bilance hodně změnila, Berdych přidal dalších pět vítězství, kdežto Federer by mohl dosáhnout už na jubilejní dvacáté.