Do pěti neusnou. Papírová povinnost, ale Bára mě překvapila, přiznala Plíšková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Nebyla to nuda, ať už jste fandili jakékoliv straně. Karolína Plíšková podle předpokladů porazila v atraktivním souboji Barboru Strýcovou, lehké to ale neměla. Zápas skončil před druhou hodinou ranní a Strýcová se statečně prala ve třech setech. „Bára mě překvapila, že hrála tak dobře,“ přiznala Plíšková po vítězství 6:7(5), 6:3 a 6:2.

Menší a běhavější z obou Češek v prvním setu létala na kurtu sem a tam, aniž by vypustila i ten nejméně nadějný míček. Občas skončila Strýcová na zemi a vypadalo to, že se musí během chvíle přetrhnout v půli. „Věděla jsem, že jinak to s Karolínou nejde. Nemohla jsem čekat na její chybu, to by mě vystřílela za hodinu. Dala jsem do toho všechno a mohla jsem vyhrát,“ řekla Strýcová.

Vyhrála. Ale jen první set v tiebreaku. Plíšková zůstávala klidná a nedávala najevo sebemenší emoci. Těžko byste v tu chvíli dosadili na protější strany kurtu dva odlišnější protiklady. Strýcová planula, zlobila se, vyhazovala raketu do vzduchu, litovala a dál dřela jako kůň.

„Bára mě překvapila, že hrála až tak dobře. Podmínky jí sedly,“ uznala Plíšková. Favoritka zápasu s nepříznivým vývojem začala být agresivnější a pomohl jí brzký brejk ve druhém setu. Celou sadu si celkem v klidu pohlídala, jenže v rozhodujícím setu jí všeho schopná fedcupová kolegyně hned sebrala servis.

„Tenhle zápas mě stál docela dost sil, psychických i fyzických,“ přiznala pak Plíšková potom, co i vývoj třetí sady otočila ve svůj prospěch a nakonec vyhrála 6:7(5), 6:3 a 6:2.

„Občas jsem chtěla až moc a nevyužila jsem šance, kterých jsem měla dost. Začala jsem hrát až moc složitě a navíc mi přestal fungovat servis. U Karolíny to bylo naopak,“ nehledala Strýcová výmluvy.

Po dvou hodinách a 41 minutách tak velký český souboj prohrála. Po půl druhé ráno místního času přišla k síti pogratulovat vítězce. „Nikdy jsem nehrála zápas takhle pozdě. Ale necítíte to, nevidíte, máte v sobě adrenalin, který vám nedovolí na to myslet. Neusnu teď do pěti ráno,“ řekla po zápase Strýcová.

„Nevím, kdy se dostanu na pokoj a kdy budu spát. To bude trochu režim na prd, ale pro vítězství se musí udělat všechno,“ usmála se po výhře Plíšková. „Určitě bude ještě masáž a rehabilitace, abych se z toho dala trochu do pořádku. Usnu tak nejdřív v pět,“ přemítala.

„Papírově to pro mě byla povinnost, i když proti Češkám to tady bylo nepříjemné,“ zmínila Plíšková i předešlý český zápas proti Lucii Šafářové. „Obě hrály velmi dobře, nebyly to vůbec lehké zápasy. Na druhou stranu jsem ráda, že jsem si takhle těžkými testy prošla,“ řekla česká tenistka před čtvrtfinálovým zápasem proti světové jedničce Halepové.