Federer? Už by mohl mít špatný den, říká Berdych před bojem s legendou

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Pochybovačům zatím Tomáš Berdych v Melbourne zavírá ústa. Po skalpu del Potra tentokrát hladce přešel přes Itala Fogniniho a na Australian Open je už ve čtvrtfinále. Tam ale přijde zkouška nejtěžší – Roger Federer. „Musím předvést výkon na hranici možností, pak můžu vyhrát,“ věděl Berdych.

S Federerem sice prohrál posledních osm zápasů, v Melbourne by mu ale sebevědomí chybět nemělo. Vždyť po loňských problémech se zády se teď Berdych cítí skvěle, předvádí parádní tenis a pavoukem zatím prochází snadno.

Fabia Fogniniho (25. hráč světa) vyprovodil z kurtu za dvě hodiny ve třech setech 6:1, 6:4 a 6:4. „Plán mi vyšel. Nesměl jsem mu nechat moc času, aby mohl diktovat tempo. Držel jsem ho pořád pod tlakem,“ pochvaloval si Berdych.

Na kurtu se cítí zase volný, nic ho neomezuje. „Nerad srovnávám, ale hodně mi to připomíná, jak jsem se cítil před rokem ve Wimbledonu,“ vzpomněl na loňské semifinálové tažení. „Mám na kurtu herní pohodu a vím, co si můžu dovolit“.

Co to provede ve čtvrtfinále se Federerem? To je otázka, na kterou i sám Berdych nalezne odpověď až ve středu, kdy se oba rivalové střetnou. Švýcar zatím prochází turnajem podobně snadno jako loni, kdy celé Australian Open vyhrál a Berdycha po cestě porazil ve třetím kole 6:2, 6:4 a 6:4.

Český tenista pak na Federera během roku nevyzrál ani v Miami a ve Wimbledonu, i když oba zápasy už byly o poznání vyrovnanější. „Už by taky někdy mohl přijít jeho špatný den,“ usmál se Berdych před dalším, v pořadí už 26. střetem se švýcarským tenistou.

„Ale na to se nebudu spoléhat. Budu se snažit opřít hlavně o svoji hru a pohodu, kterou tu mám,“ dodal Berdych hned o poznání vážněji. Bude se v hlavě snažit vytěsnit blok z Federera, který ho porazil v osmi posledních zápasech a celkově nad ním vyhrál devatenáctkrát. Český tenista se radoval šestkrát.

„Ale na druhou stranu musíte mít v hlavě, že jdete hrát s někým, kdo to setsakra umí. Jinak ze sebe nevymáčknete maximum,“ věděl Berdych.

České jedničce po svém osmifinálovém zápase vysekl na druhou stranu poklonu i sám Federer: „Tomáš tady zatím hraje hodně dobře. Jsem za něj šťastný, stojí na kurtu zase jistě, předvádí parádní tenis.“

I proto Berdych cítí šanci. „Potřebuju uvnitř věřit, že to dokážu. Už jsem ho porazil, a to i na grandslamu. Znám ho hrozně dlouho, potkáváme se skoro každý týden od roku 2004. Nemůžu na něj vymyslet nic nového. Jediná možnost je předvést výkon na hranici svých možností a pak je šance ho porazit,“ dodal český tenista před vzájemným duelem číslo 26.