Korda junior: Chci být lepší než táta, už jsem o dva inche vyšší!

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Stalo se to přesně tady a přesně před dvaceti lety. Poslední český mužský grandslam vyhrál Petr Korda na Australian v roce 1998. Aby těch výročí nebylo málo, tak Korda navíc slaví 23. ledna padesátku. K té mu chce jeho syn Sebastian nadělit pěkný dárek a vyhrát v Melbourne juniorskou dvouhru. Korda se totiž po dvaceti letech vrátil. V obličeji vypadá skoro stejně, i ten tenis je téměř totožný...

Pár rozdílů sedmnáctiletý Sebastian při rozhovoru přiznává: „Třeba že on byl levák a já jsem pravák,“ říká slušnou češtinou Korda junior, jinak rodilý Američan. „A taky už jsem ho přerostl, mám dva inche (palce) k dobru,“ přidává pak úsměvnou kombinací češtiny a angličtiny.

Jinak jsou si ale tenisově podobní, navzdory tomu, že Korda senior před několika lety předvídal, že jejich tenisové styly budou odlišné. Ale Sebastian otce nezapře. „Oba trefujeme balon hodně brzy, v tom jsme si podobní. Jsem agresivní hráč, využívám servis a snažím se zabíjet míče.“

Sebastian přiletěl do Austrálie poprvé, aby tady hrál na juniorském Australian Open. A to jako sedmý nasazený singlista, což už je v ostré tenisové konkurenci slušná pozice.

Taťka Petr ho ale jako dítě do ničeho nenutil, v tenise mu nechal volnější rozjezd. A nezlobil by se býval ani, kdyby Sebastian dělal úplně něco jiného. Začal s hokejem, potom hrál golf a k tenisu se dal vlastně až díky Radku Štěpánkovi.

„Byl jsem se podívat podívat na US Open, kde hrál Radek v osmifinále proti Novaku Djokovičovi,“ vypráví Sebastian zážitek z roku 2009. Až v devíti letech tak měl jasno: „V ten okamžik jsem si tenis absolutně zamiloval a rozhodl jsem se ho hrát.“

Radek Štěpánek tehdy malého Sebastiana v New Yorku osobně provedl po stadionu a v neděli byl jedním z jeho hlasitých podporovatelů při prvním Kordově zápase v Melbourne. Sebastian zvládl roli favorita a vyhrál ve dvou setech.

Otec Petr ale v publiku chyběl. Už dopředu avizoval, že letos na Australian Open nepřijede, aby syna uchránil humbuku okolo 20. výročí jeho slavného triumfu. Sebastiana ale pozorně sleduje z Ameriky na živém přenosu.

„Pořád se dívá. Moc toho nenaspí, klidně si kvůli mně otočí režim,“ povídá Sebastian. „Zatím mi jen napsal, ale jak tady skončíme, určitě mi hned zavolá. Pokaždé mi poradí, pořád je to můj hlavní trenér,“ pousmívá se Korda junior.

Taťkovi by chtěl k blížícím se padesátinám nadělit právě juniorský titul tady z Melbourne. Bylo by to při dvacetiletém výročí trimufu Kordy seniora mezi muži vskutku symbolický počin. „Občas se na video z toho jeho finále v roce 1998 dívám. Je to dost dobrý, ještě tam měl táta hezké vlasy,“ směje se Korda junior.

„Je to pak super chodit tady v areálu kolem jeho vítězné fotografie. Tu a tam mi k tomu táta poví nějaký příběh,“ říká Sebastian.

Sám v tenise rozhodně malé cíle nemá – otce, který kromě australského triumfu hrál ještě finále French Open a svého času byl druhý hráč světa, by chtěl Sebastian jednou překonat. „Chtěl bych mít o nějaký ten grandslam víc než táta,“ usmívá se Korda junior. „Maminka (Regina Rajchtrová, pozn.) byla v top 30, takže očekávání jsou velká.“

Otce by mohl snad překonat už i teď – přímo a kurtu. Jenže už proti sobě nehrají. „Naposledy jsme hráli, když mi bylo dvanáct. Dostal jsem nářez – 6:0,“ vzpomíná Korda junior se smíchem. „Teď bych ho možná už porazil, ale nechci,“ přidá s lišáckým úsměvem.

Jestli Sebastian překoná otce Petra ve výčtu tenisových úspěchu, ukáže až čas. Jisté je jen to, že český mužský tenis i po dvaceti letech od australského triumfu Petra Kordy na další grandslamový titul čeká. A Sebastian Korda soutěžící pod americkou vlajkou ho Česku bohužel nepřinese.