Australian Open: Berdych posedmé ve čtvrtfinále! Jeho dalším soupeřem je Federer

- Jan Havlovic

Rozjetý Tomáš Berdych postoupil na Australian Open už do čtvrtfinále, když si celkem snadno ve třech setech poradil s Italem Fogninim 6:1, 6:4 a 6:4. V dalším zápase tak česká jednička narazí na neoblíbeného soupeře – Rogera Federera. Vrcholem večerního programu v Melbourne bylo z pohledu českého fanouška české derby mezi Karolínou Plíškovou a Barborou Strýcovou, které nakonec zvládla lépe i přes ztrátu prvního setu Plíšková. Ve čtyřhře do čtvrtfinále postoupila Andrea Sestini Hlaváčková, naopak neuspěly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

České derby na závěr programu pro Plíškovou
Karolína Plíšková splnila roli favoritky a výše postavené hráčky na žebříčku a dokázala porazit Barboru Strýcovou 2:1 na sety. Neměla to však vůbec jednoduché, Strýcová jí byla hlavně na začátku utkání víc než vyrovnanou soupeřkou.

První set ostatně patřil starší z obou tenistek, Barboře Strácové. Ta ho dokázala získat v tiebreaku, poté co si v předchozím průběhu setu obě hráčky stoprocentně držely svůj servis. Druhý set lépe začala Plíšková, která si vypracovala náskok 4:1. Ten sice pak Strýcová snížila na 3:4, ale následně prohrála další dvě hry a zápas pokračoval do třetího setu.

Rozhodující sadu odstartovalo ztracené podání Plíškové, ta však poté výrazně zabrala a získala další čtyři hry po sově. Měla tím pádém výhodu jednoho brejku a od postupu do čtvrtfinále ji dělily pouze dva gemy. Strýcová si pak ještě jednou dokázala své podání udržet, ale proti velice solidnímu podání Plíškové už recept nenašla.

Nejlepší česká hráčka současnosti české osmifinále utkání uzavřela třetím mečbolem při podání své soupeřky. Ve čtvrtfinále čeká Plíškovou těžká bitva proti Simoně Halepové, kteou zatím porazila jen jednou v životě a pětkrát už na ni nestačila.

Berdych na Australian Open posedmé ve čtvrtfinále! Čeká ho nejspíš Federer
Tomáš Berdych porazil v osmifinále Australian Open Itala Fabia Fogniniho 6:1, 6:4 a 6:4. S přehledem si tak zajistil postup mezi osmičku nejlepších. Berdych naplnil předzápasový plán: „Jakmile bude šance, musím na něj šlápnout a udeřit,“ říkal před utkáním. Přesně tak pak Berdych hrál.

Začal skvěle, hned Fogninimu sebral servis a první set v laufu dohrál do vítězství 6:1. Na začátku druhého setu se Fognini nechal dlouze ošetřovat a vypadalo to, že má problémy s pravým kotníkem. Vrátil se ale do hry a pak Berdycha ještě trápil. Podařilo se mu ve druhém i třetím setu sebrat české jedničce podání, jenže Berdych vždy získal o jeden brejk navíc a zvítězil tak ve třech setech.

„Plán a strategie mi vyšly. Fyzicky určitě těžký zápas společně s psychickou zátěží. Musíte být soustředěný na každý balon, on toho dokáže hodně oběhat a vrátit,“ říkal po zápase Berdych a dodal: „Nerad srovnávám, ale cítím se skoro stejně dobře jako loni na Wimbledonu. Mám na dvorci herní pohodu a vím, co si můžu dovolit.“

Ve čtvrtfinále Berdych vyzve lepšího z dvojice Roger Federer – Márton Fucsovics. Jasným favoritem tohoto osmifinále je ale švýcarská legenda Federer. „Budu se na ten zápas dívat z ledové koupele,“ usmál po svém utkání Berdych, který taktéž očekává další bitvu s Federerem. Loni ho tady v Melbourne Švýcar vyřadil ve třech setech ve třetím kole a celý turnaj později vyhrál.

Sestini Hlaváčková je na Australian Open už ve čtvrtfinále
Melbourne vidělo souboj sester Čchanových, kterého se na té úspěšnější straně účastnila i Andrea Sestini Hlaváčková. Spolu s parťačkou Jung-žan Čchan opět neztratily ani set a po výhře 6:3 a 6:2 nad dvojicí Chao-čching Čchan (sestra Jung-žan Čchan), Katarina Srebotniková (14.) postoupily do čtvrtfinále.

„Zápas jsme řídily my. Určitě se projevilo, že obě hráčky dobře známe a věděly jsme co čekat,“ řekla po utkání Sestini Hlaváčková. „Srebotniková dobře servírovala a držela si podání, moc nás nepustila do hry. Naopak jsme využily šance na servisu sestry mojí parťačky a několikrát jsme ji brejkly,“ doplnila.

V něm Sestini Hlaváčková narazí na bývalou parťačkou Tímeu Babosovu, se kterou loni vyhrála Turnaj mistryň. Babosová v Melbourne hraje po boku Kristiny Mladenovicové. 

Siniaková s Krejčíkovou prohrály s favorizovanými Ruskami
Proti druhému nasazenému páru Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová měly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou spoustu šancí, vyhrály jeden set a mohly klidně zvítězit v celém zápase. Nakonec ale prohrály 6:7(2), 7:6(4) a 2:6.

„Dostaly jsme strašně moc šancí a měly jsme zápas vyhrát ve dvou setech,“ řekla po zápase Siniaková. „Měly jsme jeden brejk navíc, ale pokaždé to bylo vždycky těžké dohrát. Vždycky se nám to zle sešlo a chyběl nám první servis,“ smutnila. „Na začátku třetího setu nám utekly a už jsme nebyly schopné si vzít podání zpátky jako v předešlých dvou setech.“

Rod Laver Arena
Denní část
Madison Keysová (USA) [17] – Caroline Garciaová (FRA) [8] 6:3, 6:2
Su-wej Sie (TPE) – Angelique Kerberová (GER) [21] 6:4, 5:7, 2:6
Martin Fucsovics (HUN) – Roger Federer (SUI) [2] 4:6, 6:7(3), 2:6

Noční část
Novak Djokovič (SRB) [14] – Hjon Čong (KOR) 6:7(4), 5:7, 6:7(3)
BARBORA STRÝCOVÁ [20] – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [6] 7:6(5), 3:6, 2:6

Margaret Court Arena
HLAVÁČKOVÁ, L. Čchan (TPE) [1] – H. Čchan, Srebotniková (TPE/SLO) [14] 6:3, 6:2
Fabio Fognini (ITA) [25] – TOMÁŠ BERDYCH [19] 1:6, 4:6, 4:6
Golubicová, Stojanovicová (SUI/SRB) – Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) [5] 5:7, 2:6
Simona Halepová (ROU) [1] – Naomi Osakaová (JPN) 6:3, 6:2

Hisense Arena
Kubot, Melo (POL/BRA) [1] – Ram, Sharan (USA/IND) [16] 3:6, 7:6(4), 6:4
McIachlan, Struff (JPN/GER) – Carreňo-Busta, Garcia-Lopéz (oba ESP) 6:4, 7:6(5)
Dominic Thiem (AUT) [5] – Tennys Sandgren (USA) 2:6, 6:4, 6:7(4), 7:6(7), 3:6

Kurt č. 2
Podlipnik-Castillo, Vasilevskij (CHI/BLR) – Daniell, Inglot (AUS/GBR) 4:6, 3:6
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [16] – Makarovová, Vesninová (obě RUS) [2] 6:7(2), 7:6(4), 2:6
PESCHKEOVÁ, Kontinen (FIN) [4] – Spearsová, Cabal (USA/COL) 6:3, 3:6 [8:10]
Čchan, J.Murray (TPE/GBR) [1] – Sandersová, Polmans (oba AUS) 6:7(8), 4:6
Stosurová, Groth (oba AUS) – Makarovová, Soares (RUS/BRA) [3] 7:6(4), 3:6, 9:11

Kurt č. 3
Dabrowská, Xu (CAN/CHN) [6] – Aojamaová, Jang (JPN/CHN) [11] 7:6(6), 6:1
Bopanna, Roger-Vasselin (IND/FRA) [10] – Marach, Pavič (AUT/CRO) [7] 4:6, 7:6(5), 3:6
Larssonová, Middelkoop (SWE/NED) – Dellaquaová, Peers (oba AUS) [2] 6:3, 7:6(5)

Kurt č. 10
BERÁNKOVÁ, Hertelová (POL) – Morvayová, Radisičová (SVK/SLO) 7:5, 6:2
MACHÁČ, ŠTYLER [6] – Gimenez, Sridhar (BRA/USA) 6:1, 2:6 [3:10]