Katastrofa, mám tam snad 390 kilo! Strýcová vzpomíná na juniorské tituly z Melbourne

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Teprve v roce 2016 Barbora Strýcová na svém nejoblíbenějším grandslamu poprvé postoupila do osmifinále. Australian Open ale miluje odjakživa. Mimo jiné proto, že tady v roce 2002 a 2003 vyhrála juniorskou dvouhru. V prvním finále zdolala Marii Šarapovovu: „Ta hekala už tehdy, možná pak decibely ještě zvedla,“ směje se Strýcová.

Kdykoliv se Barbora Strýcová vrátí na Australian Open, její obrovské juniorské úspěchy ji tady všechno připomíná. Zvlášť proto, že v Melbourne každý den chodí kolem svých vítězných fotografií z roku 2002 a 2003.

„Visí tady v Národním tenisovém centru, když jdu na ledovou koupel. A to je něco katastrofálního, mám tam snad 390 kilo!“ boří si Strýcová se smíchem hlavu do dlaní při narážce na svou objemnější postavu. A to hlavně na fotografii z roku 2003.

Tehdy ve finále juniorské dvouhry porazila Viktoriji Kutuzovovou 0:6, 6:2 a 6:2. Ještě cennější skalp ale Strýcová zaznamenala rok před tím. V boji o titul totiž nedala šanci Marii Šarapovové, kterou porazila 6:0 a 7:5. A už v roce 2001 tady s Petrou Cetkovskou vyhrály také juniorskou čtyřhru.

„Vzpomínám tady na ty tituly každý den. A když jdu kolem těch fotek, tak mám husinu,“ říká dnes jedenatřicetiletá tenistka. „Jako by to bylo včera, hrozně hezký. S Marií už jsme tady docela dost dlouho. Ale ta hekala už před těmi šestnácti lety, možná časem decibely ještě zvedla,“ směje se. „Už tehdy do toho hrozně chodila.“

V následujících letech se Strýcová dlouho nemohla na svém nejoblíbenějším grandslamu mezi ženami výrazněji prosadit. Přes třetí kolo v Melbourne přešla poprvé až v roce 2016, od té doby ale tenhle úspěch opakuje každý rok.

V pondělí bude mít navíc šanci tohle maximum ještě vylepšit. A přidat v Melbourne další vzpomínku, na kterou bude vzpomínat s husí kůží. V ostrém českém souboji o čtvrtfinále se utká s Karolínou Plíškovou.