Strýcová vs. Plíšková. Usmířil je kapitán Pála

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: O čtvrtfinále Australian Open se v pondělí popere Barbora Strýcová s Karolínou Plíškovou. Elitní české tenistky mají za sebou období emotivních rozporů, které se vyrojily v souvislosti s výměnou trenérů na konci sezony. Před pondělním mačem ale Plíšková i Strýcová prohlašují: „Stůl máme čistý.“ Horké hlavy na začátku roku dal dohromady fedcupový kapitán Petr Pála.

„Kapitán se nás před Fed Cupem snažil dát dohromady. Sedli jsme si ve třech a vyříkali jsme si z očí do očí, co komu vadí,“ řekla Plíšková v Melbourne.

Vlna emocí se spustila potom, co Karolína Plíšková v polovině října angažovala jako trenéra Tomáše Krupu, který do té doby vedl právě Barboru Strýcovou. Té se nezdál způsob, jakým se Krupův přestup uskutečnil.

„Už je to za námi. Ona má Tomáše, já mám Davida, tak to je a jedeme si každá to své,“ řekla před pondělním zápasem Strýcová, která později během podzimu angažovala jako trenéra Davida Kotyzu. Ten během loňské sezony koučoval naopak Karolínu Plíškovou.

Válku mezi oběma tenistkami, které spolu před tím pro Česko vyhrály fedcupové triumfy, se tak jal uklidnit právě kapitán českého týmu Petr Pála. „Každá si asi pořád myslíme to své, ale kapitán nás spojil a jsme teď tak nějak v pohodě. Ne že bychom se spolu vybavovaly, ale stůl máme čistý,“ řekla Plíšková.

To je před únorovým zápasem, který Češky sehrají v pražské O2 aréně, určitě dobrá zpráva. Je totiž dost možné, že Plíšková se Strýcovou se opět potkají v týmu a jakékoliv napětí by pro kapitána Pálu nebylo vůbec žádoucí.

Teď se Pála může naopak těšit z toho, že oběma tenistkám se v Melbourne náramně daří a při vzájemném pondělním mači ze sebe nejspíš vydají to nejlepší.

Chladné vztahy a nedávné rozpory mezi Plíškovou a Strýcovou nechce ani jedna tenistka přenášet ani do zápasu. „Nemyslím si, že se to nějak do utkání promítne, nebudeme na sebe hnusné. Na to jsme dost velké profesionálky,“ řekla před osmifinálovým dueelem Strýcová. „Emocí si na kurt si určitě přinesu dost, ale jenom proto, že je to čtvrté kolo grandslamu.“

Ve stejném duchu hovoří i její rivalka Plíšková. Nezbývá tak, než si užít tenisový svátek, který Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou v pondělí fanouškům naservírují.