Berdych: Kvůli takovým okamžikům vstávám a běhám po doktorech

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Čekalo se cokoliv, ale takhle jasná záležitost asi ne. Tomáš Berdych se nenechal Juanem Martínem del Potrem uspat a světovou desítku poslal domů po jasném průběhu 6:3, 6:3 a 6:2. „U něj je to zrádné, že nikdy nevíte, kdy zařádí vyšší rychlost. Tohle ale nebyl ten případ,“ řekl Berdych – osmifinalista Australian Open.

Nad populárním Argentincem, který si získal velkou základnu fanoušků i v Melbourne, měl Berdych od začátku navrch. Během prvního setu nastřílel osm es a do Del Potra tepal dál až do stavu 5:0 ve třetím setu.

Pak se „DelPo“ zmohl k poslednímu odporu. Odvrátil čtyři Berdychovy mečboly a získal dva gemy útěchy. „V závěru to na mě ještě zkoušel a začal hrát agresivně, ale už jsem měl zápas pod kontrolou,“ věděl Berdych.

Cítil jste od začátku, že to bude váš večer?
U Del Potra je to zrádné. Pokud nejste připravení, může vás uspat a využije toho. Dokáže zařadit v průběhu zápasu vyšší rychlost, ale to nebyl tenhle případ. I když to bylo nakonec relativně jednoznačné, tak to na konci zkoušel. S ním to vždycky bylo o trpělivosti a soustředění po celý zápas.

Máte tady v Melbourne za sebou tři celkem jasná vítězství. Cítíte, že pomalu zase najíždíte na svoji nejlepší úroveň?
Začínám se pomalu vracet a můj tenis je na dobré úrovni. Neřekl bych ale, že je ještě na špici. Věřím, že to může být lepší. Proto jsem zase tady, abych dál soutěžil a bavil se tenisem.

Máte zase radost ze hry?
Takové zápasy jako tenhle s Del Potrem jsou odměna za všechny dny, kdy musí člověk vstávat a jít trénovat. Nebo jako v posledních měsících běhat po doktorech a fyzioterapeutech.

O čtvrtfinále budete hrát s Italem Fogninim, docela nevyzpytatelným hráčem. Co od toho čekáte?
On je skvělý hráč, ale dokáže mít obrovské výkyvy a pak se v zápase úplně ztratí. Jakmile je nekoncentrovaný, tak na něj člověk musí šlápnout a udeřit. Na to musím být nachystaný a jakmile se tahle situace objeví, tak po něm půjdu.

Fognini je znám i svými výstřelky na kurtu, jste na tohle připraven?
Ať si dělá divadlo, nevnímám to. To je celé o přípravě před zápasem. Pokud tam něco bude předvádět, tak od toho je tam rozhodčí, aby to řešil. Musím být soustředěný hlavně na svůj výkon. Daleko složitější je, když tady třeba hraju proti domácím Australanům, kdy ti kluci mají za sebou celé publikum.

Vítězstvím nad Del Potrem jste se na Australian Open probojoval do osmifinále celkově už podesáté. Čemu to přičítáte?
Asi tu mají dobrý vzduch. (smích) Je velmi důležité, že se tu hraje aspoň nějaký čas po konci sezony, kdy je čas na přípravu. Nejdůležitější teď ale pro mě je, že jsem zdravý. Pak trefuju míče čistě, protože mi to tělo dovolí. Cítím se dobře – a výsledky přicházejí.