Češky po derby: Byly jsme jak Karlovič. Občas jsme si mohly jen zatleskat

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Srdce českého fanouška pukalo, ale nedalo se nic dělat. Karolína Plíšková po vyrovnaném boji porazila Lucii Šafářovou 7:6(6) a 7:5 a sebrala tak kamarádce osmifinále Australian Open. „Bylo to proti Lucce, doma to hodně lidí sleduje. Pro mě trochu nervy od začátku do konce,“ přiznala po zápase Plíšková.

Česká jednička nedala Šafářové moc příležitostí hlavně na svém servisu. Věděla, jaké nebezpečí jí od Šafářové hrozí, a tak podávala zatím nejlépe ze všech vystoupení na turnaji. V posledním gemu nastřílela tři esa, jedno z nich na mečbol a bylo hotovo. Češky seběhly k síti, políbily se a Šafářová blahopřála.

„Byly jsme obě jak Karlovič. V prvním setu nebyl ani jeden brejkbol,“ snažila se najít Plíšková vhodné přirovnání. Určitě bylo na místě – dvě tenistky s jistým servisem si navzájem téměř nedaly šanci.

Pak přišel tiebreak, kde se blýskla Šafářová a měla dokonce jeden setbol. Jenže ten nevyužila. „Klíčové momenty zvládla Kája líp. Mohla jsem třeba některé šance přes její druhý servis využít agresivněji, ale ona měla skvělé i druhé podání. Moc vyložených šancí nebylo,“ litovala Šafářová.

Plíšková ukázala správnou mentalitu a opět dost vyrostla se svou soupeřkou. „Když vím, že musím, tak servíruju dobře. A to jsem proti Lucce musela, vím, jak dobrá tenistka to je. Moje hra stoprocentní nebyla, ale určitě se oproti prvním zápasům zlepšila,“ pochvalovala si Plíšková.

Skvěle a bezchybně hrála ale taky Šafářová na druhé straně. Diváci v Melbourne si v tu chvíli museli připadat jako světové na expozici českého tenisu. Plíšková se občas jen pousmála, když jí kamarádka z fedcupového týmu poslala míček do protipohybu a ona byla v tu chvíli bez šance.

Šafářová pak zase neváhala zatleskat, když soupeřka vytáhla úder z kategorie světové špičky. Třeba když pravačka Plíšková v nouzi zahrála jeden bod svoji levou rukou. „To jsem podle mě ještě nikdy v životě nedala levačkou do kurtu,“ usmívala se Plíšková.

„Bylo tam spoustu bodů, kdy to jedna nebo druhá zahrála tak dobře, že se nedalo nic udělat než zatleskat,“ uznala Šafářová.

„Celkově super zápas. Obě jsme hrály výborný tenis. Z mé strany nebylo nic moc špatně, Kája zahrála důležité míče prostě lépe,“ řekla pak.

Jediný brejk zápasu přišel za stavu 5:5 ve druhém setu. Plíšková ukázala mentalitu šampionky a při brejkbolu Šafářové chladnokrevně sebrala podání. A nakonec ze sebe v posledním gemu vytáhla to nejlepší. Tři esa a to poslední, celkově jedenácté, přidala na svůj mečbol.

Před zápasem působila Plíšková chladně, po utkání ale přiznala: „Super pocit ukončit to esem a bez nervů. Na grandslamu a ještě proti Češce, to vždycky doma lidi dost sledují. Proti Lucce to bylo od začátku do konce trochu nervy,“ vydechla si.

„Obě jsme chtěly vyhrát, ale bojovaly jsme jako kamarádky,“ řekla Šafářová. „U sítě jsme si poblahopřátly. A já jedu domů,“ usmála se trpce. Plíšková postupuje pavoukem úspěšně dál, Šafářová ale ještě před odletem bude v Melbourne bojovat o další grandslamový titul po boku Barbory Strýcové.

Mimochodem, ta bude příští soupeřkou Karolíny Plíškové v osmifinále. Australian Open tak letos uvidí už třetí český souboj.