Australian Open: Plíšková rozesmutnila Šafářovou, Berdych nedal šanci del Potrovi

- Jakub Slunečko, Petr Sumbal

Hlavním tahákem soboty na Australian Open byl bezpochyby souboj mezi Karolínou Plíškovou a Lucií Šafářovou. Těsný duel ovládla nakonec ve dvou setech Plíšková 7:6(6) a 7:5. Svůj zápas třetího kola zvládla také Barbora Strýcová a právě ona se stane soupeřkou Plíškové v boji o čtvrtfinále. Česká mužská jednička Tomáš Berdych předvedla fantastické představení a ve třech setech porazila Argentince del Potra. Své zápasy už za sebou mají české deblistky, Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou postoupily celkem hladce do osmifinále. Z českých juniorů bohužel dnes nebyl úspěšný ani jeden.

Fantastický Berdcyh prolétl do osmifinále
Tomáš Berdych předvedl skvělý výkon a po třísetovém vítězství poslal domů světovou desítku Argentince Juana Martína del Potra. Berdych byl celé utkání lepším tenistou a nakonec dokázal i pošetřit síly, protože zvítězil hladce 6:3, 6:3 a 6:2.

První dvě sady vyhrál český tenista shodně v poměru 6:3. Tu první rozhodl brejkem v šesté hře. Ve druhém setu pak hned na úvod vzal del Potrovi podání a náskok si udržel až do konce, kdy sadu zakončil čistou hrou při podání soupeře.

Třetí set zahájil Berdych famózně, vypracoval si vedení 5:0. Až pak se dostavily lehké komplikace, když nejprve český tenista neproměnil dva mečboly při Argentincově podání a pak utkání nedokázal dopodávat. Drama se ale nakonec přeci jen nekonalo, Berdych hned v další hře proměnil svůj celkově pátý mečbol. O čtvrtfinále se utká s Italem Fabiem Fogninim.

Více se o utkání dočtete v samostatném článku.

Strýcová hladce postupuje, o čtvrtfinále si zaraje s Plíškovou
Barbora Strýcová dokázala potvrdit roli favoritky a porazila překvapení turnaje Bernardu Peraovou po setech dvakrát 6:2. Američanka se dostala do hlavní části pavouku jako šťastná poražená z kvalifikace, do osmifinále se ale nepodívá. Strýcová se mezi nejlepších šestnáct v Melbourne probojovala třetí rok po sobě a o čtvrtfinále se utká s Karolínou Plíškovou.

Peraová dokázala se Strýcovou držet krok pouze v samotném začátku zápasu, konkrétně do stavu 2:2 na gemy. Poté se české tenistce povedlo poprvé prolomit podání soupeřky  a své si pak i přes dva brejkboly Peraové udržet. Vzápětí přišel další brejk a v dalším gemu Strýcová proměnila svůj druhý setbol.

Druhá sada se vyvíjela pro českou dvojku vyvíjela od začátku velmi dobře. Hned při první příležitosti Strýcová Peraovou brejkla a za stavu 3:1 pak ještě jednou. To už bylo jasné, že mladá Američanka dveře do osmifinále Barboře Strýcové zavřít nedokáže. Ta nakonec utkání uzavřela čistou hrou.

„Ani jsem pořádně neznala soupeřku, na začátku to do mě pálila, tak jsem si řekla: Sakra, to bude veliký!“ přiznala po utkání Tenisovému světo Strýcová. „Ale zlepšuju se zápas od zápasu. Velmi dobře jsem se pohybovala a pomohla jsem si servisem. Nechtěla jsem si nechat vzít šanci. Řekla jsem si, že musí hrát něco dobrého, když porazila Kontaovou. Dostala jsem se do toho rychle a k ničemu jsem ji nepustila,“ zhodnotila utkání česká tenistka spokojeně.

Plíšková v dramatické bitvě zdolala Šafářovou
Na kurtu v Margaret Court Arena se při zápase Karolíny Plíškové s Lucií Šafářovou dělo přesně to, co bylo očekáváno – velice vyrovnaný boj. Atraktivní český duel v Melbourne nakonec vyhrála Karolína Plíšková nad Lucií Šafářovou po setech 7:6(6) a 7:5.

V první sadě si obě tenistky celou dobu držely servis. V tiebreaku pak měla Šafářová setbol, Plíšková ale vývoj otočila a vyhrála 8:6. Vyrovnaný souboj pokračoval i ve druhém setu.

Kritický okamžik pro Šafářovou přišel za stavu 5:5, kdy poprvé ztratila svůj servis. Plíšková šanci nepustila a celý zápas v následujícím gemu ukončila jedenáctým esem.

„Byly jsme oba jak Karlovič,“ říkala po zápase Plíšková v narážce na jistý servis obou rivalek. „V prvním setu nebyl ani jeden brejkbol, v tom druhém jeden na každé straně. Já ho proměnila. Takhle to s Luckou mám, zápasy jako přes kopírák. Vždycky nějaký tiebreak, výsledek o pár míčkách. Jsem ráda, že jsem to nakonec bez nervů ukončila esem,“ hodnotila Plíšková utkání.

V osmifinále čeká Plíškovou další český souboj, narazí na Barboru Strýcovou.

Krejčíková se Siniakovu jsou suverénně v osmifinále
Deblová dvojice Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková (16. nasazený pár) postoupila na Australian Open už do osmifinále. Češky si poradily s duem Zarina Diyasová, Magda Linetteová po setech 6:4 a 6:2.

„Nebylo to tak přesvědčivé. Soupeřky hrály slušně, v prvním setu jsme se hodně tahaly a mohlo to dopadnout i jinak. Naštěstí jsme to ustály a ve druhém setu už jsme hrály lépe,“ řekla po zápase Krejčíková.

Spolu se Sinakovou byly jisté na servisu, daly osm es, měly slušné procento prvního podání (73 %) a zaslouženě postoupily. „Trochu jsme se trápily na returnu, ale velice dobře jsme dnes obě servírovaly. To je naše výhoda, dobrým podáním se pak dají míčky na síti dobře uklízet a vyhrávat jich mnohem víc.“ 

V osmifinále narazí na těžkou zkoušku – druhý nasazený ruský pár Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová. Krejčíková se Siniakovou s nimi prohrály v semifinále French Open 2016 a mají jim tak co oplácet. 

Kristýna Plíšková s Vekičovou v deblu skončily
Česká tenistka Kristýna Plíšková a její chorvatská parťačka Donna Vekičová ztratily téměř vyhraný zápas a na Australian Open nakonec skončily ve druhém kole. Nestačily na duo Nadja Kičenoková, Anastasia Rodionovová, kterému podlehly 6:1, 3:6 a 6:7(2).

Plíšková s Vekičovou sice v rozhodujícím setu vedly už 5:2, nedokázaly však utkání dopodávat do vítězného konce.

Peschkeová s Melicharovou postoupily taktéž do osmifinále
Květa Peschkeová s Nikolou Melicharovou (13.) si na Australian Open zajistily jasný postup mezi šestnáct nejlepších párů. Ve druhém kole si poradily s dvojicí Madison Brengleová, Monica Puigová výsledkem 6:2 a 6:2.

Peschkeová s parťačkou vynikaly hlavně ve statistice vítězných úderů, kterou vyhrály poměrem 19:4.

„Dobrý zápas, sedlo nám to, jak mělo. Měly jsme výbornou taktiku a přesně jsme věděly, jak na ně,“ pochvalovala si po hladkém vítězství Peschkeová. „Vycházelo nám to skoro dokonale. Kdyby to tak bylo pořád, nestěžuju si. Jsou to dvě singlistky, které nemají takové pojetí hry jako my deblistky. To pro nás bylo velkou výhodou. Nastudovaly jsme je individuálně a pak jsme je k ničemu moc nepustily,“ nenašla zkušená deblistka na utkání jedinou chybičku.

Juniorům se dnes nedařilo, všichni končí v prvním kole
Český tenista Andrew Paulson se v prvním kole chlapecké juniorky utkal s Reyem Ho z Tchaj-wanu. Po hodinu a půl dlouhé bitvě však odcházel po porážce 5:7, 3:6 z kurtu smutný. První sadu rozhodl jediný brejk soupeře v samotném závěru, taktéž ve druhém setu český junior na podání Ho nedokázal najít recept a sám o jedno přišel, což rozhodlo.

„Odehrál jsem dobrý zápas, nechal jsem tam všechno. Bohužel soupeř byl lepší a uhrál si to,“ musel po zápase uznat Paulson. „Bál jsem sem že budu při zápase nervózní, ale vybral jsem si to všechno v rozehrávce. Vedle nás se totiž přišel rozcvičovat McEnroe, takže při zápase už to bylo bez stresu.“

Ani Karolína Beránková se do druhého kola nepodívá. Skončila totiž na raketě Japonky Juki Naitoové, které podlehla po setech 2:6 a 4:6. České tenistce utekly začátky obou setů a v celém utkání dokázala své soupeřce jen jednou sebrat podání. To však jen snižovala ve druhé sadě na 1:3 a do utkání se už dostat nedokázala.

„Jsem zklamaná, protože jsem od toho čekala víc,“ nehodnotilo se utkání Beránkové vůbec sandno. „V prvním setu jsem byla nervózní a hrála jsem špatně. Ve druhém už se to zlepšilo, byla jsem uvolněnější. Ale na takových turnajích nejde hrát až od druhého setu, takže nic moc. Je to grandslam, byla jsem podobně nervózní jako na Wimbledonu.“

Dalším zástupcem mužské juniorky na Australian Open byl Tomáš Macháč, ale ani on úspěšný v prvním kole nebyl. Nestačil v něm na Němce Rudolfa Mollekera, kterému podlehl 3:6 a 6:7(5). Utkání to bylo ale hodně vyrovnané. První set rozhodl jediný brejk, druhá sada se zozklíčovala až v tiebreaku. V něm český tenista vedl už 4:1, ale nakonec ho prohrál 5:7.

Tomáš Forejtek se také o českou radost nepostaral, i on končí v juniorce Australian Open hned v úvodním kole. Nepřekonatelnou překážkou se pro něj stal domácí talent Rinky Hijikata, se kterým prohrál 5:7 a 1:6. První set byl festivalem brejků, o jeden víc nakonec získal Australan. Ve druhé sadě už si však Hijikata na rozdíl od Forejtka hlídal své podání lépe, a tak si došel pro celkem hladké vítězství.

Rod Laver Arena
Denní část
Simona Halepová (ROU) – Lauren Davisová (USA) 4:6, 6:4, 15:13
Čong Hjon (KOR) – Alexander Zverev (GER) 5:7, 7:6(3), 2:6, 6:3, 6:0
Ashleigh Bartyová (AUS) – Naomi Osakaová (JPN) 4:6, 2:6

Noční část
Angelique Kerberová (GER) – Maira Šarapovová (RUS) 6:1, 6:3
Richard Gasquet (FRA) – Roger Federer (SUI) 2:6, 5:7, 4:6

Margaret Court Arena
Denní část
Ana Bogdanová (ROU) – Madison Keysová (USA) 3:6, 4:6
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:7(6), 5:7
Dominic Thiem (AUT) – Adrian Mannarino (FRA) 6:4, 6:2, 7:5

Noční část
Novak Djokovič (SRB) – Alebrt Ramos Viňolas (ESP) 6:2, 6:3, 6:3
Sü-wei Hsieh (TPE) – Agnieszka Radwaňská (POL) 6:2, 7:5

Hisense Arena
Aljaksandra Sasnovičová (BLR) – Caroline Garcíaová (FRA) 3:6, 7:5, 2:6
Julien Benneteau (FRA) – Fabio Fognini (ITA) 6:3, 2:6, 1:6, 6:4, 3:6
TOMÁŠ BERDYCH – Juan Martín del Potro (ARG) 6:3, 6:3, 6:2

Kurt č. 2
J. Murray (GBR), Soares (BRA) – Paes, Raja (oba IND) 6:7(3), 7:5, 6:7(6)
Maxmilian Marterer (GER) – Tennys Sandgren (USA) 7:5, 3:6, 5:7, 6:7(5)
Bernarda Peraová (USA) – BARBORA STRÝCOVÁ 2:6, 2:6
Groth, Hewitt (oba AUS) – Rojer (NED), Tecau (ROU) 7:6(2), 4:6, 7:5

Kurt č. 3
Kičenoková (UKR), Rodionovová (AUS) – KR- PLÍŠKOVÁ, Vekičová (CRO) 1:6, 6:3, 7:6(2)
Kubot (POL), Melo (BRA) – Purcell, Saville (AUS) 6:3, 7:6(2)
Kyrgios, Reid (oba AUS) – Chardy, Martin (oba FRA) W.O.
Marton Fucsovics (HUN) – Nicolas Kicker (ARG) 6:3, 6:3, 6:2
Bradyová, Kingová (obě USA) – Bartyová, Dellacquaová (obě AUS) 6:4, 6:2

Kurt č. 7
Daniell (AUS), Inglot (GBR) – Nys, Paire (oba FRA) 6:4, 6:2
Carreňo Busta, García-López (oba ESP) – Lipsky (USA), Marrero (ESP) 3:6, 7:6(5), 6:3
Golubicová (SUI), Stojanovičová (SRB) – Bondarenková (UKR), Kruničová (SRB) 7:6(7), 6:2
SESTINI HLAVÁČKOVÁ, Roger-Vasselin (FRA) – Pcheng (CHN), Miryj (BLR) 6:4. 6:4

Kurt č. 8
Barthelová, Witthöftová (obě GER) – Aojamaová (JPN), Jang (CHN) 1:6, 5:7
Herbert, Mahut (FRA) – Podlipnik-Castillo (CHI), Vasilevskij (BLR) 6:7(1), 7:5, 6:7(8)
Arruabarrenaová, Parraová Santonjaová (ESP – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 6:3, 3:6, 4:6
Matkowski (POL), Qureshi (PAK) – Lindstedt (SWE), Škugor (CRO) 7:6 (4), 6:4
Dabrowská (CAN), Pavič (CRO) – Cavreraová, Bolt (oba AUS) 6:3, 7:5

Kurt č. 12
TOMÁŠ MACHÁČ – Rudolf Molleker (GER) 3:6, 6:7(5)

Kurt č. 13
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Diyasová (KAZ), Linetteová (POL) 6:4, 6:2
Cisteaová (ROU), Haddadová Maiaová (BRA) – Rosolská (POL), Spearsová (USA) 4:6, 6:3, 6:3
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ – Brengleová (USA), Puigová (PUR) 6:2, 6:2
Grönefeldová (GER), Farah (LTU) – Sandersová, Polmans (oba AUS) 5:7, 6:1, 4:10

Kurt č. 19
ANDREW PAULSON – Ray Ho (TPE) 5:7, 3:6

Kurt č. 20
JONÁŠ FOREJTEK – Rinky Hijikata (AUS) 5:7, 1:6

Kurt č. 22
KAROLÍNA BERÁNKOVÁ – Juki Naitoová (JPN) 2:6, 4:6