Sauna v Melbourne! Monfils měl úpal, Del Potro by radši šel na pivo

- Jiří Vachtl

Tenisté se ve čtvrtek na Australian Open zapotili víc než obvykle. Teploty v Melbourne Parku totiž atakovaly hranici 40 stupňů! Hráči kritizovali organizátory, kteří podle nich ohrozili jejich zdraví. Francouz Monfils dokonce tvrdil, že měl na kurtu menší úpal. To Argentinec del Potro by se radši viděl na pláži s pivem v ruce.

Extrémní vedro ve čtvrtek nejvíce potrápilo Juana Martína del Potra. Argentinec, který odehrál téměř čtyřhodinový duel s Rusem Kačanovem, se na lavičce při jakkékoliv příležitosti ihned chopil vaku s ledem. „Radši bych byl u televize nebo zůstal na pláži a popíjel pivo,“ vtipkoval del Potro po zápase, který nakonec zvládl a ve třetím kole si zahraje s Tomášem Berdychem.

Na australské počasí, ale i organizátory, si stěžoval také Gael Monfils. Francouzský tenista je přitom považován za jednoho z hráčů s nejlepší fyzickou kondicí. „Měl jsem strašné závratě,“ přiznal pro tennis.com. „Myslím si, že jsem dokonce měl i menší úpal,“ prozradil.

„Organizátoři by s tím měli něco dělat. Třeba chviličku počkat nebo udělat pětiminutovou pauzu mezi sety,“ navrhoval Monfils. S jeho nápadem souhlasil i Novak Djokovič, který čtvrteční podmínky označil za jedny z nejtěžších, v kterých kdy hrál. „V takovýchto dnech by měl vrchní rozhodčí poznat, že by bylo potřeba počkat pár hodin, než teploty spadnou,“ pravil Srb kriticky. „Chápu, že v tom určitou roli hrají prodané vstupenky. Když nebudeme hrát, lidé budou smutní.“

 

Melbourne weather update ??? . . #atp #tennis #ausopen #melbourne #hot

Příspěvek sdílený atpworldtour (@atpworldtour),Led 18, 2018 v 7:59 PST

Ne všem však extrémní teploty vadily. Velkého vedra využila Číňanka Sie Su-wej, která ve čtvrtek vyprovodila z dvorce světovou trojku Garbině Muguruzaovou. „Věděla jsem, že dnes má být takové počasí. Ale říkala jsem si, že jsem přece z Asie! Zvládnu to lépe než ostatní holky,“ tvrdila Su-wej. A skutečně měla pravdu. Muguruzaové extrémní vedro nesvědčilo.

Nasazená Španělka si stěžovala na příliš horký povrch, který jí přes boty pálil na chodidlech. „Nevím kolik měl stupňů, ale bylo to příšerné! Byl strašně, strašně horký,“ líčila Muguruzaová, která se tak po překvapivé porážce 6:7, 4:6 vrací do vytouženě promrzlé Evropy.

Celá situace se však má v Melbourne ještě zhoršit. V pátek mají podle předpovědi teploty vyšplhat až ke 42 stupňům ve stínu! Hráčům, kteří budou muset nastoupit, nezáviděl ani Gael Monfils. „Upřímně řečeno, přeju jim hodně štěstí,“ řekl. „Buďte chytří, když budete muset zápas skrečovat, tak to udělejte. Nebude to ostuda,“ vzkázal pak Francouz ostatním tenistům.