Češi v akci: Dramatickou dohrávku zvládl lépe Berdych, Štěpánek se Zimonjičem padli s Bryanovými až v pěti setech

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Hlavním tahákem úterního programu byl pro českého fanouška souboj Tomáše Berdycha s Jiřím Veselým, ve kterém si to oba jmenovaní rozdali v rámci pátého setu o postup do čtvrtfinále, ve kterém již čekal Francouz Pouille. Lépe si počínala světová devítka, která rozhodující dějství ovládla poměrem 6:3. Radek Štěpánek bojoval ve čtyřhře po boku Srba Zimonjiče o postup přes bratry Bryanovy, pětisetová bitva ale nakonec dopadla lépe pro tenisty ze zámoří. Nevedlo se ani Hlaváčkové s Hradeckou, které skončily na raketách sester Williamsových.

Tři a půl hodiny trvala pondělní bitva Tomáše Berdycha s Jiřím Veselým, avšak tajenka postupujícího do čtvrtfinále musela být rozluštěna až v úterý, kdy byl na programu rozhodující pátý set. Co mu předcházelo?

České derby lépe rozehrál mladší z této dvojice, který úvodní sadu urval na svou stranu v poměru 6:4, když Berdych hned v úvodním gemu zápasu přišel o své podání, což se ukázalo jako rozhodující. V sadě druhé už však měl navrch aktuálně devátý tenista světového žebříčku, který v důležité osmé hře sebral svému protivníkovi podání a brejk následně potvrdil při vlastním servisu. Nervydrásající bitva pokračovala ve třetím setu, který dospěl do tiebreaku poté, když ani jeden z tenistů neztratil své podání. V dramatickém tiebreaku si rodák z Valašského Meziříčí vypracoval hned čtyři setboly, až ten čtvrtý dokázal proměnit a ujal se vedení!

Zprvu se zdálo, že promarněný závěr druhé sady nalomil Veselého psychiku, neboť velmi rychle prohrával 0:3. Česká tenisová naděje se však zmohla na skvělý comeback a dovedla čtvrtou sadu do tiebreaku! V tom měl navrch rodák Příbrami, který si hned na začátku dramatické bitvy vypracoval pět setbolů, ani jednu z nabízených možností však nevyužil! Oba čeští tenisté se poté přetahovali o každý bod, až za stavu 10:9 dokázal Veselý proměnit setbol, celkově sedmý v této zkrácené hře!

Rozhodující pátý set, jenž přišel na řadu až o den později, nabídl dramatickou podívanou. Lépe začal Berdych, jenž svému krajanovi dokázal hned v první hře uzmout servis, který následně bez problémů potvrdil. Veselý posléze snížil a ve čtvrté hře se dotáhl z nepříznivého stavu 40:0 při servisu soupeře až na shodu. Rodák z Valašského Meziříčí si ale poté pomohl podáním a opět odskočil na rozdíl dvou her. Ten netrval dlouho. Levoruký hráč opětovně snížil a v šesté hře dokonce prolomil Berdychovo podání. Na světelné tabuli tak v té době svítily dvě trojky a začínalo se prakticky nanovo.

Jenže Veselého šance vzaly navzdory tomu, že platil v těchto okamžicích za aktivnějšího a dravějšího hráče na kurtu, rychle za své. Mladší z obou hráčů měl na podání dva gemboly, poté ale prohrál tři míče v řadě a pustil favorita k brejkové šanci, jejíž následné proměnění Berdychovi svou dvojchybou doslova daroval. Tomáš následně potvrdil brejk čistou hrou a v deváté hře ještě více natáhl svou šňůru získaných bodů, když si na returnu vypracoval náskok 40:0. Dva mečboly dokázal tenista narozený v Příbrami zlikvidovat, třetí, který byl v utkání celkově již osmým, ale nikoliv. Z postupu se tak mohl po bezmála čtyřech hodinách radovat favorizovaný Berdych, jenž bude mít ve čtvrtfinále schůdného soupeře, a sice Lucase Pouilleho z Francie.

Štěpánek se Zimonjičem dostali bratry Braynovy do pěti setů, nakonec ale na turnaji končí

Drama s nešťastným koncem. I tak by se dal poměrně výstižně nazvat osmifinálový zápas mužské čtyřhry, ke kterému proti americkým bratrům Bryanovým nastoupili Radek Štěpánek společně s Nenadem Zimonjičem ze Srbska. Druzí jmenovaní dokázali dovést zápas do pěti setů, z postupu se ale nakonec neradují. Nutno připomenout, že na raketách amerických bratrů skončili Čech se Srbem také na posledním grandslamu v Paříži. Tehdy dokonce nevyužili mečbol.

První sada nabídla vyrovnaný tenis, Štěpánek se Zimonjičem nezvládli až její samotnou koncovku, když v klíčovém dvanáctém gemu mohli na podání dovést dějství ke zkrácené hře, místo toho ale ztratili servis a tím i celý set. V tom druhém už byl tiebreak realitou, ztracené podání nebylo za celých dvanáct her k vidění ani jednou. Ve zkrácené hře proměnil čtrnáctý nasazený pár až pátý setbol, sám musel přitom jeden rovněž odvracet. Nakonec se ale tedy s obtížemi, ale přesto podařilo duel srovnat na 1:1 na sety.

Ve třetím setu se ukázala být rozhodující hrou ta pátá v pořadí. Štěpánek se Zimonjičem v jejím rámci ztratili servis čistou hrou, za což zaplatili ztrátou setu. Nic platné jim nebyly ani dva brejkboly za stavu 4:5, Američané si s oběma důležitými momenty poradili. Čtvrté dějství však přineslo opět srovnání stavu. I když nutno říct, že pokud by česko-srbské duo neodvrátilo za stavu 3:3 na podání dvě brejkové hrozby, mohlo se vyvíjet úplně jinak. Místo toho to byli právě zkušení Evropané, kdo hned v následujícím gemu kradl podání, aby ho vzápětí na servisu potvrdili. 

Rozhodnout tak musela až finálová pátá sada. Bylo jasné, že celková doba utkání se přehoupne přes tři odehrané hodiny. Štěpánek se svým parťákem bohužel nezachytili hned úvod setu, čímž svým soupeřům dost usnadnili práci. Bryanovi se velmi rychle dostali do náskoku tří her, který si po zbytek setu hlídali. Za stavu 2:5 ještě Čech se Srbem na podání dva mečboly odvrátili, o pár chvil později na příjmu už ale neměli nárok. Radek s Nenadem tak v mužském deblu končí a dále již budou učinkovat pouze ve smíšené čtyřhře.

Hlaváčková s Hradeckou sestry Williamsovy nezaskočily

Velmi těžká zkouška čekala v úterý šestý nasazený pár ženské čtyřhry. Andrea Hlaváčková a Lucie Šafářová se utkaly se sestrami Williamsovými, a ačkoliv se v posledním vzájemném duelu radovaly v semifinále US Open 2013 Češky, favoritkami byly i tentokrát Serena s Venus. 

Prvních osm her první sady si oba páry hlídaly svá podání, k vidění nebyl ani jeden brejkbol. Premiérové možnosti se zrodily až ve hře číslo devět. V té době byly na příjmu Hlaváčková s Hradeckou, ani jeden ze tří brejkbolů však neproměnily. Vzápětí se situace opakovala v opačném gardu, tři brejkové šance, které byly zároveň setboly, měly i Američanky. A žel pro Češky tu třetí dokázaly využít.

První polovina druhého dějství bylo rovněž bez brejku, konkrétně do stavu 3:4 z pohledu českých hráček. V osmé hře mělo duo H+H tři gemboly, sestry Williamsovy ale konec gemů vždy odvrátily a nakonec na returnu samy udeřily. Vzápětí podávaly Serena s Venus na ukončení zápasu, nabídly však ještě soupeřkám dvě šance vrátit se do utkání. Hlaváčková s Hradeckou je bohužel nevyužily a do čtvrtfinále se tak nepodívají. 

Veselý na Wimbledonu nekončí, postoupil v mixu

Po vyřazení z pavouka mužské dvouhry zůstal Jiří Veselý ve hře v rámci smíšené čtyřhry. Do té se přihlásil společně s Kateřinou Siniakovou a mladé české duo si ihned v prvním kole připsalo cenný skalp, když otočilo zápas se zkušeným rusko-německým párem Tursunov, Petkovičová. Ve druhém kole se mohou Jirka s Katkou těšit na pikantní duel proti krajanům Radku Štěpánkovi s Lucií Šafářovou!

ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, osmifinále)

JIŘÍ VESELÝ (64.) - TOMÁŠ BERDYCH (9.) 6:4, 3:6, 6:7(8), 7:6(9), 3:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra,osmifinále)

ŠTĚPÁNEK, Zimonjić (14) - B.Bryan, M.Bryan (oba USA) (2) 5:7, 7:6 (10), 4:6, 6:3, 3:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, osmifinále)

HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (6) - S.Williamsová, V.Williamsová (obě USA) 4:6, 3:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (smíšená čtyřhra, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

Tursunov, Petkovicová (RUS/GER) - VESELÝ, SINIAKOVÁ 6:2, 3:6, 2:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (juniorky, 21 712 000 £, tráva, 2. kolo)

LUCIE KAŇKOVÁ - Usue Maitane Arconadaová (USA) (9) 2:6, 3:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (juniorky, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 2. kolo

Mateasová, Schäferová (USA/PER) - Keninová (USA), KILNAROVÁ 3:6, 3:6
Bilardová, Samsonová (obě ITA) - Christofiová (GRE), KAŇKOVÁ 3:6, 2:6

ITF/FUTURES

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

O průběhu turnaje vás budeme informovat v samostatném článku

AMSTELVEEN FUTURTE (ženy, 25 000 USD, ženy, 1. kolo)

KAROLÍNA NOVOTNÁ (1255.) - Zoe Gwen Scandalisová (USA, 905.) 6:3, 2:6, 0:6

SAARLAND OPEN 2016 SAARLOUIS (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

Marcos Giraldi Requena (ESP, 520.) (5) - MAREK JALOVIEC (705.) 5:7, 1:6

ETC LADIES OPEN BUDAPEŠŤ (ženy, 100 000 USD, antuka, 1. kolo)

JESIKA MALEČKOVÁ (197.) - Ema Burgićová-Bućková (BIH, 546.) 6:3, 6:3

ETC LADIES OPEN BUDAPEŠŤ (ženy, 100 000 USD, antuka, čtyřhra, 2. kolo)

Janiová, Marozavaová (HUN/BLR) (3) - HRABALOVÁ, MACHALOVÁ 6:1, 6:2

REINERT OPEN, VERSMOLD (ženy, 50 000 €, antuka, 1. kolo)

TEREZA SMITKOVÁ (224.) - Ankita Rainaová (IND, 311.) 6:3, 6:3
KAROLÍNA MUCHOVÁ (229.) - Alize Limová (FRA, 156.) (5) 7:5, 6:4

LISBOA WOMEN´S OPEN 2016 (ženy, 10 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo)

MARTINA PŘADOVÁ (945.) - Mariana Drazićová (CRO, 900.) 1:6, 6:0, 2:6

LISBOA WOMEN´S OPEN 2016 (ženy, 10 000 USD, tvrdý povrch, čtyřhra, 2. kolo)

Eklundová (FIN), PŘADOVÁ (3) - Gil Piresová, Hamalijová (POR/UKR) 6:0, 6:0

TROFEUL MUNICIPIULUI IASI (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

Kassandra Davesneová (FRA, 789.) - NATÁLIE CVAČKOVÁ (1255.) 4:6, 0:6

TROFEUL MUNICIPIULUI IASI (ženy, 10 000 USD, antuka, čtyřhra, 1. kolo)

CVAČKOVÁ, KIJASOVÁ - Hristeaová, Talabaová (obě ROU) (2) 2:6, 1:6

NIS OPEN (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

NATÁLIE NOVOTNÁ (1049.) - Masa Jovanovićová (AUS, 875.) 6:3, 6:3