Praha zamítnuta. Rozhodly peníze, což nás mrzí, řekl Černošek k Turnaji mistryň

- Jiří Vachtl

Závěrečný Turnaj mistryň bude od roku 2019 hostit čínský Šen-čen. Čeští fanoušci se tak vytouženého turnaje nedočkají. Zklamání zavládlo nejen u tenisových příznivců a samotných hráček, ale také u Miroslava Černoška, který s vedením WTA o udělení podniku Praze jednal. „Rozhodnutí WTA ukázalo, že rozhodly pouze a jen peníze,“ řekl majitel České sportovní.

S českými nadějemi to dlouhou dobu vypadalo dobře. Vždyť Praha pravidelně pořádá úspěšný ženský podnik J&T Banka Prague Open. Vyprodaná O2 arena pak téměř každý rok fandí českým reprezentačním výběrům ve Fed Cupu a Davis Cupu. České šance se navíc ještě zvýšily po úspěšném Laver Cupu, který Praze záviděl celý svět. Právě po premiérovém ročníku této obří akce Černošek prozradil, že s vedením WTA vede velice konkrétní diskuzi.

Veškeré naděje však dnes zhasly. WTA dala přednost monstróznímu projektu v Šen-čenu.

Miroslavu Černoškovi bylo jako zkušenému vyjednavači hned jasné, co nakonec promluvilo ve prospěch Číny. „Rozhodnutí WTA ukázalo, že rozhodly pouze a jen peníze,“ prohlásil. „Mrzí nás proto, že jsme byli do výběrového řízení zváni jako zkušení organizátoři z prestižního místa s krásnou halou, kteří nabídnou alternativu s plnými tribunami a opravdovou tenisovou atmosférou,“ poukazoval právě na vydařený Laver Cup.

Krásné prostředí moderní O2 areny ani vynikající české publikum tak Praze nepomohly. „Tyto atributy nehrály žádnou roli, což se však ukázalo až v samém závěru výběrového řízení,“ prozradil Černošek.

„Vítězná nabídka, tak jak byla prezentována, je mimo možnosti nejen České republiky, ale i dalších evropských míst,“ konstatoval Černošek. Pro Turnaj mistryň se v Šen-čenu vybuduje nový stadion, který pojme 12 tisíc diváků. Čínští pořadatelé také zvednou odměny pro hráčky. Osm nejlepších tenistek sezony 2019 si na turnaji rozdělí rekordních 14 milionů dolarů.

Šen-čen navíc s WTA uzavřel rekordní smlouvu. Závěrečný turnaj sezony se bude v jihočínské metropoli hrát od roku 2019 deset sezon v řadě. Čtvrteční oznámení neuniklo ani Květě Peschkeové. „Je to dlouhá doba, na kterou to dostali. Nepřekvapilo mě ale, že to dostali Číňani. Všechno se tam tak nějak přesouvá a podle mého názoru se tam časem přesunou i další turnaje,“ komentovala česká deblistka, která si na Turnaji mistryň zahrála tři finále.