FOTO: Nohy sedřené do krve. Bylo to maso, vydechla Vondroušová po boji s favoritkou

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Osmnáctiletá Markéta Vondroušová probudila proti osmé hráčce Caroline Garcíaové kouzelnou ruku a zahnala favoritku do úzkých. Nebylo tak daleko k tomu, aby mladá Češka ve druhém kole Australian Open dosáhla překvapivého skalpu. „Bylo to o pár míčích, ukázala, proč je osmá na světě,“ řekla Vondroušová po dvou a půl hodinách tenisu v rozpáleném Melbourne.

„Jo bylo to maso. Nohy mám sedřené do krve,“ povídala pak po zápase Vondroušová, ještě napůl v laufu z emotivního zápasu. Nakonec ho ztratila po dramatickém průběhu výsledkem 7:6(3), 2:6 a 6:8.

Na začátku to vypadalo, že Garcíaová, která v posledních měsících vyletěla mezi nejlepší tenistky světa, udělá s nadějemi osmnáctileté tenistky rychlý proces. Vedla 4:1, pak se ale nebojácná Markéta dala do práce.

Skóre dotáhla a první set vyhrála v tiebreaku. „Ani jsem nečekala, že budu hrát takhle dobře. Bylo to super, užila jsem si to, i když to skončilo takhle,“ řekla Vondroušová. Dobře věděla, že na velkém kurtu ukázala kvality. A že může proti nejlepším tenistkám nejenom hrát, ale s troškou navíc je i porážet.

Ve třetím setu dokonce vedla 4:3 a měla tři brejkboly na podání Garcíaové. „Když potřebovala, udržela si servis, nezkazila důležité míčky. Přesně za tohoto stavu se to ukázalo. Já ani nezahrála špatně, ona mi ale prostě všechno zabila. Bylo vidět, proč je osmá na světě,“ litovala Vondroušová neproměněných příležitostí.

Nohy Markéty Vondroušové po zápase. Zdroj: Instagram Markéty Vondroušové

Pod tíhou okamžiku pak přišla celkem úsměvná situace. Vondroušová si za stavu 6:6 v rozhodujícím setu chvíli myslela, že bude následovat tiebreak. Zapomněla, že na Australian Open se hrají dál gemy až do rozhodnutí. „Byla jsem úplně zmatená, až pak mi došlo, že hrajeme normálně,“ smála se Vondroušová.

„Uvědomila jsem si to, když jsem šla na podání. A jo, podáváš celý gem, tak hraj!“ popisovala humornou příhodu před plnou Hinsense Arenou.

V samotném závěru už rozhodovaly zkušenosti, kterých má Garcíaová s podobně důležitými zápasy mnohem víc. Francouzka si nakonec počkala na brejk, který přišel, když se zrovna Vondroušová kvůli sluníčku trápila na servisu. Třetí set tak Garcíaová vyhrála 8:6.

„Pár slziček tam potom bylo. Na Garcíaové bylo vidět, že byla celou dobu v klidu, nevztekala se, pořád hrála. Bylo znát, že si dokáže důležité momenty udržet. Ale odehrát s takovou hráčkou takový vyrovnaný zápas, to je pro mě super,“ usmála se Vondroušová na závěr a zahnala chmury.

Ve velké zkoušce obstála. Stejně jako třeba loni při Fed Cupu ukázala, že na svůj věk je na tom výborně tenisově i mentálně. A jen čas by měl rozhodnout, kdy se o tom dozví celý svět.