Berdych po utrpení v australské peci: Jako byste v sauně skákali přes švihadlo

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Teplota kolem 40 stupňů ve stínu, rozpálený beton pod nohami a na nebi ani mráček. V takových podmínkách šli ve čtvrtek do boje tenisté na Australian Open. Krizí vůle si prošel i Tomáš Berdych: „Nic vás nemůže připravit na to, když vlezete do takové pece,“ řekl po postupu přes Garcíu Lopeze.

Pro krajany doma v Česku asi těžko představitelná scéna – ještě v osm hodin večer pálilo v Melbourne sluníčko a teploměr ve stínu ukazoval 38 stupňů. V tu dobu už se Tomáš Berdych z těžkého zápasu možná stačil vzpamatovat. „Po druhém setu mi nebylo úplně nejlépe,“ přiznal.

V tu dobu byl stav 1:1 na sety, ale oba soupeři se museli srovnat hlavně sami se sebou. V pekelném odpoledni nešlo tolik ani o tenis. Silnější byl Berdych, který Španěla Garcíu Lopeze udolal 6:3, 2:6, 6:2 a 6:3.

Co bylo na zápase nejtěžší?
Dostat se z toho stavu po druhém setu. Ale povedlo se mi to pak celkem rychle, toho si na celém utkání cením nejvíc.

Jak se vám to povedlo?
Věděl jsem, že mám natrénováno a že to ve mně je. Ale pak prostě vlezete do té pece, kde je takové vedro. Když je ve stínu 40, na sluníčko bude třeba 60. Na tyhle podmínky se nedá v našich končinách ani nikde poblíž připravit. Když to pak člověka zastihne, může chvíli trvat, než si tělo úplně zvykne a srovná se.

Dokázal byste ten stav nějak popsat?
Můžete zkusit jít do sauny a začít skákat přes švihadlo. Když tam vydržíte deset minut, můžete si přidat další dvě hodiny a dostanete obrázek. Já jsem se cítil, jako by mě někdo dal pod pokličku. Motá se vám hlava, člověk je slabý a pohyby nejsou přesné.

Chce tenista v takovém vedru výměny ukončovat co nejrychleji?
Jak kdy. Člověk musí daleko lépe číst, co se na dvorci děje. Určitě není potřeba se hnát za každým balonem, když už máte malou šanci. Je důležité umět rozložit síly. Když budete do míčku mlátit jako hluchý do vrat, tak ten druhý vydrží o pět minut déle a máte smůlu. V tom je tenis hodně specifický, nemáte se za co schovat.

Bude příště výhoda, že už jste si zápas ve vedru zkusil?
Moc se z toho žít dál nedá. Vysává to energii, není to tak, že když to zvládnu a potom bude chladněji, tak by mi to něco dodalo. Tohle nedodává vůbec nic. Možná jen solárním panelům. (smích)

V příštím zápase vás čeká Juan Martín Del Potro, jak se těšíte?
Je to skvělý hráč. Vzpomínám na naše semifinále v Madridu. Hodně těžký zápas, podařilo se mi vyhrát ve dvou tiebreacích. Musím se hlavně soustředit na vlastní hru, hrát s ním agresivně, nenechat ho moc hrát. On má rád, když může soupeře honit. Tohle se mu musím pokusit co nejdřív vzít.