Třaskavý souboj? Lucka je hodná, Kája pohodářka, lichotí si před soubojem Plíšková a Šafářová

- Petr Sumbal

Třetí kolo melbournského turnaje okoření ryze český souboj. Karolína Plíšková ani Lucie Šafářové se ve druhém kole příliš nenadřely a postoupily ve dvou setech. Teď se ale jejich cesty turnajem zkříží, do osmifinále se podívá jen jedna z nich. „Není to úplně příjemné utkání, ale je to třetí kolo, lepší než v prvním,“ řekla Šafářová. „Hraje pořád stejně, ať už prohrává, nebo ne. Nemá slabinu, do které by se dalo hrát,“ očekává náročný zápas také Plíšková.

„S Kájou většinou máme delší zápasy, uvidíme, co teď,“ vzpomíná na souboje s Plíškovou Šafářová. Tři ze sedmi vzájemných střetnutí musel rozhodnout až třetí set, koncovky setů nejednou našly rozuzlení až v tiebreacích. „Není to úplně příjemné utkání, ale je to třetí kolo, lepší než v prvním,“ ví zkušenější z Češek, že ji nečeká nic jednoduchého.

Favoritkou české bitvy bude Plíšková, která vyhrála nad Šafářovou pět ze sedmi utkání. Ale česká jednička ví, že ani tentokrát jí Šafářová nenechá nic zadarmo: „Hraje dobře, s Kerberovou hrála nedávno vyrovnaně, teď má za sebou dvě solidní kola. S ní to nikdy lehký zápas nebyl. Je bojovná a pořád si drží standard. Nečekám, že by to byl z její strany propadák a vystřílela by se. Má vyrovnané všechno.“

„Její servis levačkou je nepříjemný. Dokázala bojovností spoustu zápasů otočit, hraje pořád stejně, ať už prohrává, nebo ne. Nemá slabinu, do které by se dalo hrát,“ pokračuje Plíšková ve jmenování hlavních zbraní své soupeřky, ale i kamarádky. „Lucka je na mě i na ostatní holky hodná.“

„Lidsky jsme v pohodě, bavíme se, jsme kámošky. Ona je pohodářka,“ potvrzuje dobré vzájemné vztahy Lucie Šafářová. Ta svou mladší krajanku zatím porazila jen dvakrát a pokaždé to bylo na turnaji v Praze. „Určitě má výborný servis, bude těžké se dostat k tomu, ji brejknout,“ ví Šafářová, že cesta k úspěchu povede přes trpělivé držení vlastního podání a čekání na chybu soupeřky.

Obě tenistky jsou kromě soupeřek také spoluhráčky z fedcupového týmu. Česko získalo od roku 2011 pět titulů v této týmové soutěži, Plíšková s Šafářovou se ve finálové nominaci potkaly v roce 2015. Je možné se znovu ve společném týmu sejdou v únoru v domácí bitvě se Švýcarskem.

V blízké budoucnosti se rýsuje další české derby. Vítězka tohoto klání by se mohla v osmifinále střetnout s Barborou Strýcovou. Ta ovšem nejprve musí zvládnout svůj souboj s americkou kvalifikantkou Bernardou Peraovou.