Není samozřejmé hrát takhle vysoko, ví Strýcová. V Melbourne našla šťastný kurt

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Na Australian Open si Barbora Strýcová vytvořila svůj kouteček areálu, kde vyhrává zatím jeden zápas za druhým. Kurt číslo 14 nosí štěstí a Strýcová je po skalpu Španělky Arruabarrenaové už ve třetím kole.

„Čtrnáctka“ leží v jedné z nejodlehlejších částí areálu Australian Open a ve víru grandslamového humbuku tak poskytuje alespoň kousíček klidu. Kolem čtvrtečního poledne tam z modře natřeného betonu sálalo teplo, občas ale jako spása přišel přívětivý vítr.

Pro Barboru Strýcovou bylo nadmíru vhodné, že zápas proti nepříjemné Laře Arruabarrenaové ukončila ve dvou setech (6:3 a 6:4). Šikovná Češka, schovaná před sluníčkem pod nízko posazeným kšiltem, si šla pro vítězství o poznání přesvědčivěji, i když Španělka kousala.

„Zápas se mohl vyvíjet úplně jinak, protože ona měla ve dvou nebo v třech gemech 40:0 na můj servis. Ve druhém setu jsem mohla prohrát, ale vždycky jsem to zvládla. To ji zlomilo,“ řekla Strýcová, která bojovností odvrátila šest ze sedmi brejkbolů soupeřky.

Kolem kurtu občas prosvištěl vlak, proletěl pták a někdy na modrý povrch rozehřátého tenisového jeviště dopadl list z okolních stromů. „Na to všechno už jsem byla připravená,“ usmála se Strýcová. Skoro až idylka, ve které si jedenatřicetiletá tenistka došla pro postup do třetího kola.

„Hraju pořád ve stejné části areálu. Singl, debl, kurt čtrnáct, kurt patnáct. Zatím se probojovávám na nějaký větší. Ale je tam hrozně příjemně,“ řekl Strýcová, která se tři sta metrů vzdušnou čarou od Arény Roda Lavera pomalu a v lehkém ústraní posouvá pavoukem dál.

Poslední dva roky tady v Melbourne došla do osmifinále, teď je jeden zápas od toho, aby tuhle metu minimálně vyrovnala. Los je k ní na první pohled hodně přívětivý – čeká ji totiž americká kvalifikantka Bernarda Peraová, až 123. hráčka světového žebříčku.

Jenže pozor, Američanka naposledy vyřadila světovou desítku Johannu Kontaovou ve dvou setech. „Paradoxně jsem se s ní rozehrávala před mým prvním zápasem. Je to levačka a hraje hrozně čistě,“ upozorňuje Strýcová na kvality rozjeté Peraové. „Jelikož porazila Kontaovou, tak musí hrát skvěle a nemá co ztratit. Proti takovým soupeřkám musím být ostražitá.“

Strýcová moc dobře ví, že na Australian Open už bylo překvapení dost. Ve třetím kole jsou už čtyři kvalifikantky, mimo jiné patnáctiletá Marta Kostjuková, a ve čtvrtek ve dvou setech ze soutěže vypadla třeba světová trojka Garbine Muguruzaová.

„Nemůžu se koukat na to, že soupeřka není ve stovce. Nemá co ztratit, hraje vesmírný tenis. Já tam nepůjdu s tím, že teď musím vyhrát a ukázat jí to. Určitě to nepodcením,“ ujišťovala před Strýcová před dueelem, který tak trochu rozhodne o tom, jestli pro ni bude turnaj úspěšný.

Už na začátku roku to ale vypadá, že nezaměnitelná česká tenistka se bude dál držet na žebříčku pěkně vysoko. I když přiznává, že ve 31 letech každý nový začátek sezony bolí čím dál víc. „Jasně, cením si toho, že se dokážu držet tolik let kolem dvacátého až třicátého místa na světě. Není to samozřejmé. Mám ale pořád chuť a motivaci být lepší. Není to jednoduché, ale co, baví mě to,“ usmála se.