Kouzlo kšiltů. Plíšková uvažuje nad novou vychytávkou

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Česká jednička Karolína Plíšková po úterním zápase v Melbourne přiznala, že uvažuje o kšiltu. A nevyloučila, že ho při nějaké další příležitosti vytáhne z tašky a nasadí na zápas. Polední sluníčko totiž hraje velkou roli hlavně při nadhozu na servis. Kšilty a kšiltovky mají i mezi dalšími českým tenisty velké zastánce, stejně jako odpůrce, kteří je považují za zbytečnou zátěž.

Bez kšiltu by se na sluníčku vůbec neobešla třeba Markéta Vondroušová nebo Denisa Allertová. Vondroušová si po prvním kole v Melbourne stěžovala, že i s kšiltem ji sluníčko spálilo a bez něj by to pro ni bylo nejspíš čiré peklo.

K velkým zastáncům patří i Denisa Allertová, která kšiltem řeší i kondiční stránku svého tenisu. „Řešila jsem to s kondičním koučem i trenérem. A shodli jsme se, že v takových podmínkách jako v Austrálii bych měla hrát vždycky s kšiltem. Při podobných vedrech vám to pere na hlavu tak hodně, že hrozí úpal,“ říkala česká hráčka.

To jejich krajanka a česká jednička Karolína Plíšková sice kšilt nenosí, z ryze technických důvodů o něm ale uvažuje. V polední záři totiž mívá občas problémy míček při nadhozu na servis správně zpozorovat a pak udeřit. Pro hráčku, která zápasy vyhrává častokrát hlavně podáním, je to celkem velká komplikace.

Problémy jí slunce dělalo i v úterý během prvního kola Australian Open, které začínalo po 11. hodině dopoledne. „Sluníčko je nepříjemné, v takovou hodinu ho máte přímo v nadhozu. Pro moje oči by kšilt asi pomoc byla,“ přiznala Plíšková, která sice s kšiltem při zápasech nehraje, trénovala s ním ale na zkoušku třeba na loňském US Open.

„Mám ho i během zápasu připravený v tašce, kdyby náhodou... Ale nechci to měnit na grandslamech. Varianta to je, ale pokud se nebudu cítit na servisu vyloženě špatně, vytahovat ho nebudu,“ řekla Plíšková, která oproti Vondroušové nemá problém s působením slunce na kůži.

„Já se nikdy nespálím, už se ani nemažu, jsem zvyklá,“ smála se.

Mezi muži jsou kšilty ještě méně oblíbené než mezi ženami. Jen si to vezměte – který hráč první světové desítky nosí při hře kšiltovku? Moc jich není. Z top hráčů ji využívá třeba Andy Murray, občas ji vytáhne i Novak Djokovič.

A nebo Tomáš Berdych. „Při večerních zápasech není kšilt potřeba, ale přes den to oči částečně zastíní,“ vyzdvihoval význam téhle tenisové pomůcky. Berdych i po setmění nosí rád kšiltovku dál. Jenže z docela jiných důvodů. „Občas ji otočím dozadu. Už jsem se dostal do fáze, kdy hledám změnu, aby všechno po letech nebylo stereotypní,“ usmíval se.

Zato česká mužská dvojka Jiří Veselý by si tenis s kšiltovkou nedokázala vůbec představit. Hráč s typickou čelenkou nedá na svoji výbavu dopustit. „Už jsem na čelenku navyklý. Když před sebou vidím kšilt, tak mi to vadí v rozhledu. Nad kšiltovkou jsem přemýšlel, ale zatím se k tomu nevrátím,“ dodal Veselý a potvrdil tím, že pánové obecně snáší na svých hlavách kšilty o něco méně ochotně než ženy.

Veselého tak nejspíš s touto tenisovou vychytávkou na kurtech neuvidíme, u Karolíny Plíškové se to ale může brzy změnit. Každý zásah v takové fázi kariéry už je ale celkem citlivý a otázkou zůstává, jestli by kšilt na hlavě působil k dobru věci.