Když odjedeš pro set a vyhraješ jich deset. Allertová na hraně kariérního úspěchu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Původní skromný plán Denisy Allertové: vyhrát v kvalifikaci Australian Open nějaký ten set. Po týdnu má ale česká tenistka pět vyhraných zápasů, skóre 10:0 na sety a může se pokusit o vylepšení svého grandslamového maxima. Naposledy na pokraji sil ve druhém kole Australian Open udolala 36. hráčku světa Šuaj Čang. „Síly docházejí, už to bylo trochu na hraně. Ale ustála jsem to a jdu zase dál,“ řekla Allertová po vítězství 6:4, 7:6(5).

Češka tím vyrovnala svůj kariérní úspěch na grandslamech. Před dvěma lety taktéž v Melbourne skončila ve 3. kole na raketě vycházející hvězdy Johanny Kontaové. Teď má Allerotová relativně velkou šanci tuhle metu překonat a zaznamenat kariérní úspěch.

Proti Magdě Linetteové (72. hráčka žebříčku) ale bude muset vyškrábat poslední zbytky sil, protože má za sebou dlouhý týden, během kterého prošla i tříkolovou kvalifikaci. Allertová teď překvapivě táhne český úspěch na prvním grandslamu sezony a končit ještě nemusí.

Ve druhém kole jste opět neztratila ani set, ale zápas už to byl asi dost náročný, že?
Měla jsem namále, abych druhý set neztratila. Jsem ale ráda, že jsem tiebreak ze stavu 2:4 otočila na 7:5. Jinak to byl fakt těžký zápas. Mám úplně skvělý pocit, že jsem to proti takhle kvalitní hráčce zvládla. Zase jsem to ve zlomových chvílích ustála.

Dělala jste si legraci, že vám trenér stopuje zápasy pod hodinu. Jak to bylo tentokrát?
Pak si ze mě samozřejmě dělal srandu a říkal, že jsem to podělala a hrála déle, než bylo v plánu. (smích)

Co říkáte na další soupeřku Magdu Linetteovou?
Je to solidní hráčka, ale má pro mě celkem přívětivější styl. Herně na tom budeme asi podobně.

Přijela jste do Melbourne s tím, že po zranění byste byla ráda i za vyhraný set. Jak teď vnímáte fakt, že jste kousek od kariérního úspěchu?
Je to takové razítko na můj návrat. Teď to ještě tak trochu vstřebávám a jsem strašně ráda, jak jsem pošla kvalifikací a pak ještě došla takhle daleko. Pořád se snažím jít dál, zápas od zápasu je to samozřejmě těžší a síly docházejí.

Využijete teď k odpočinku volný den?
Už před druhým kolem jsem nešla vůbec hrát. Teď už je lepší síly šetřit, nemá cenu jít na hodinu hrát. Šla jsem se projít do centra a dát si oblíbené kafe ve Strabucksu, takže něco podobného asi udělám i teď.

Starbucks je tradice?
Do Starbucksu chodím všude po světě, trošku jsem tím nakazila i přítele Honzu (tenista Jan Šátral, pozn.), takže teď chodíme s často i spolu. Uděláme si vždycky pěknou pohodičku. Tady jsem ale na něm byla po dlouhé době, neměla jsem před tím čas jít do centra. Honza je právě v Americe, takže to tam má jednodušší, má prý teď Starbucks přímo u nosu, takže jsem mu trochu záviděla. (úsměv)

Podruhé v životě 3. kolo grandslamu a zase tady v Austrálii. Má to nějaký důvod?
Dost se mi tu líbí a asi mi prostě sedí místní prostředí. Navíc se mi tady už podruhé všechno nějak dobře sešlo. Třeba se mi to někdy povede i na jiném grandslamu.

Minulé dva roky jste se potýkala se zdravotními komplikacemi. Bylo někdy těžké si představit, že zase jednou budete hrát takto vysoko?
Snažila jsem se neztrácet víru ve vlastní síly ani během špatného období. Nejsem určitě jediná a nejsem první ani poslední, komu se to takhle stalo. Dařilo se mi, byla jsem na vrcholu a najednou přišly komplikace se zdravím. Věřím ale, že je toho ještě spousta přede mnou. Musím se musím naučit bojovat s tím, že přicházejí i špatné chvíle.