Odhalili moje kraťasy! Vondroušová si zvyká na novou tenisovou roli

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Přesně před rokem byla Markéta Vondroušová ve světovém žebříčku až na 420. místě a její jméno bylo širší veřejnost neznámé. Po loňské spanilé jízdě je všechno jinak. „Teď už mě nikdo nepodcení jako loni,“ ví Vondroušová, kterou teď čeká těžký úkol – ve druhém kole Australian Open porazit světovou osmičku Caroline Garciaovou.

Na tu narazí Vondroušová potom, co si v úvodním zápase poradila s hrou houževnaté, 155 centimetrů vysoké Japonky Kurumi Narové.

„Měla jsem na začátek dobrý los, ale věděla jsem, že hodně běhá a moc nekazí. Nejsem úplně v nejlepší formě, takže jsem musela dost bojovat o každý míč. Jsem ráda, že to dopadlo ve dvou setech,“ těšilo Vondroušovou po výhře 7:5 a 6:4.

Loňskou sezonu osmnáctiletá tenistka ukončila předčasně kvůli přetrvávajícím problémům se zády, leč příčina bolesti se doposud zjistit nepodařila. „Zdraví drží, ale je to nevyzpytatelné. Jeden den záda bolí, druhý den ne. Běhala jsem po doktorech, ale na nic nepřišli. Nejspíš je to z přetížení,“ řekla mladá tenistka, která loni po jiné zdravotní pauze absolvovala dost velkou porci zápasů i turnajů.

Vyplatilo se – Vondroušová loni zářila, vyhrála turnaj WTA v Bielu, v žebříčku se nakonec dostala až na skvělé 61. místo. Ale zdraví pokulhávalo. Po třísetové bitvě na US Open s Ruskou Kuzněcovovu Vondroušová přiznala, že už toho měla dost.

„Teď se necítím úplně špatně, akorát mám někdy problém s bekhendem a občas mě zlobí servis,“ popisovala Vondroušová po úterním zápase těžký začátek sezony. Navíc ji teď čeká další výzva – kromě obhajoby velkého množství bodů i ostražité soupeřky, které už moc dobře vědí, čeho je Markéta Vondroušová schopná.

 

?

Příspěvek sdílený Markéta Vondroušová (@marketavondrousova),Led 16, 2018 v 2:04 PST

„Holky se na mě koukají určitě jinak. Myslím, že loni mě všechny dost podceňovaly, teď je to už jiné a těžší. Ale zase je to hezký pocit, že už o mně vědí,“ řekla Vondroušová. „Všichni už hlavně ví o mých kraťasech, to je špatný,“ zmínila se smíchem svou oblíbenou tenisovou libůstku – překvapivé kraťasy za síť.

Na ty si dá určitě pozor i Caroline Garciaová, která bude ve druhém kole Australian Open proti Vondroušové jasnou favoritkou. Francouzská tenistka podobně jako Vondroušová loni vyletěla vzhůru a dostala se dokonce na Turnaj mistryň.

„Těžká soupeřka, ale je teď pod větším tlakem než já. Musí vyhrát, je osmá nasazená,“ uklidňovala se před čtvrtečním duelem Vondroušová. „Na konci roku hrála neskutečně dobře. Já půjdu hrát ve středu ještě debla, tak se trošku rozehraju a uvidíme,“ zmínila čtyřhru, do které v Melbourne nastoupí s kamarádkou Cici Bellisovou.

Ať už dopadne Australian Open jakkoliv, další plán Vondroušové je jasný: „Chci hrát hlavně větší turnaje, kde se dá získat víc bodů. Pak taky turnaj WTA, který jsem loni vyhrála. Letos zrušili halu a přesunuli na antuku. Teď musím obhajovat dost bodů, na druhou stranu ke konci sezony bych je zase měla nabírat.“