Ze společných tréninků do bitvy o miliony. České derby rozhodly Veselého zkušenosti

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Nebyl to z pohledu českého fanouška šťastný los. Duel Jiřího Veselého s Václavem Šafránkem ale zároveň znamenal jednoho jistého Čecha ve druhém kole Australian Open. Nakonec se jím po třech setech stal Veselý. „S Vencou Šafránkem jsem toho dost natrénoval. O to nepříjemnější to byl zápas,“ pravil po zápase vítěz.

Naposledy se něco takového událo na Wimbledonu v roce 2016. Tehdy se Jiří Veselý v pěti setech porval proti Tomášovi Berdychovi o postup do čtvrtfinále. Teď byl Veselý aktérem dalšího grandslamového souboje mezi českými muži.

„Bylo to nepříjemné, navíc jsem byl v roli favorita. Mentálně to bylo náročné, všichni ví, jak já pod tlakem hraju,“ popisoval Veselý (64.), který byl ve světovém žebříčku o 161 míst výš než jeho kamarád a úterní soupeř Václav Šafránek (225.).

„S Vencou Šafránkem jsme toho spolu hodně natrénovali a neměli jsme před sebou co skrývat. O to nepříjemnější to byl zápas,“ říkal Veselý. „Známe se, jsme kamarádi, v přípravě jsme spolu hráli dost tréninků. Ale v tenise se tohle stává,“ potvrdil zase Šafránek.

Ten šel do zápasu se šňůrou tří vítězství z kvalifikace a se spoustou sil a odhodlání k tomu. S Veselým odehrál určitě vyrovnanější partii než při své loňské grandslamové premiéře na US Open. Tam uhrál proti Dimitrovi jen sedm her.

S Veselým už to bylo z jeho strany o něco lepší, i tak ale nakonec prohrál 4:6, 3:6 a 3:6. „Kdybych využil nějaké šance, tak to mohlo být napínavější. Neukázal jsem maximum. Jirka je na žebříčku kolem 60. místa, takže to pro mě nebylo bez šance,“ věděl Šafránek.

Jenže v ostrém grandslamovém střetu se ukázaly zkušenosti, kterých má Veselý s podobnými zápasy mnohem víc.

„V důležitých chvílích jsem nezvolil nejlepší varianty a Jirka to měl naopak. Když jsem měl brejkbol, tak dal dobrý servis. Přesně tohle dělá dobré hráče,“ věděl Šafránek. „Solidně jsem podával a když to bylo důležité, tak jsem se na servis mohl spolehnout,“ mluvil v podobném duchu Veselý, který dal ve třech setech celkem 15 es.

„Je nešťastné, že jsme na sebe narazili. Ale taková zkušenost se Vencovi vrátí a dodá mu to sebevědomí,“ doufal Veselý. „Je super, že máme dalšího hráče, který jde nahoru i na grandslamech,“ vzkázal pak na dálku zklamanému parťákovi.  

Šafránek s Veselým se na kurtu možná zase už brzy potkají. Proč ne třeba v daviscupovém týmu, když Šafránek se v novém vydání světového žebříčku nejspíš posune na místo třetího nejlepšího českého tenisty? „Kdyby pozvánka přišla, znamenalo by to pro mě splnění snu. Záleží i na ostatních klucích, jaká bude jejich forma. Když se pro mě ale kapitán rozhodne, budu nadšený,“ řekl nakonec Šafránek.