Čtyři z deseti, ohodnotila se po startu Plíšková. V Melbourne si diktovat nehodlá

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Rozjezd to byl sice pomalejší, ale Karolína Plíšková v prvním kole Australian Open nikoho na pochybách příliš nenechala. „Bylo to občas dobrý, občas blbý, ale nepanikařila jsem,“ řekla Plíšková po vítězství 6:3 a 6:4.

Veronica Cepedeová Roygová ji pořádně potrápila loni na French Open, to už Plíšková nechtěla znovu dopustit. S potřebným respektem k soupeřce a průměrným výkonem to nakonec stačilo. „Nečekala jsem, že tady na začátku zahraju nějakou pecku,“ přiznala pak česká jednička.

„Bylo to celkově tak za čtyři z deseti,“ ohodnotila se pak. Tohle číslo by se mělo zvyšovat, protože Plíšková cítí, že favoritek na titul (ke kterým se taky počítá) je tady ještě dost.

Proč jen čtyři z deseti?
Bylo to občas dobrý, občas blbý. Nechala jsem ji snížit ze 4:1 na 4:3, ve druhém setu z 5:2 na 5:4. Servis mi moc nefungoval. Pohybovalo se to ve vlnách, ale budu se snažit vidět jenom ty dobré chvíle.

Mečbol jste si za stavu 5:3 nechala sebrat a dokonce jste přišla o podání. Je pozitivní, že jste zápas rozhodla hned v dalším gemu?
Nepanikařila jsem, věděla jsem, že na její servis mám vždycky šanci. Skoro všechno jsem si uhrála přes výměny. I když by bylo lepší dohrát mečbol za stavu 5:3, takhle to bylo trochu s nervíčkama, i pro můj box. (smích)

Není někdy dobré začít turnaj pozvolna?
Jo to jo. Ani jsem nečekala, že budu hrát na začátek nějakou pecku. Tréninky byly jeden dobrý, jeden horší a první kola jsou nervózní, ať chcete, nebo ne. Bylo to takové protrpěné, ale doufám, že se budu příště cítit trochu líp.

Musíte pořád zdokonalovat podání, které vám umí zápasy vyhrávat?
Trénuje se to pořád. Občas servíruju i na tělo, což jsem dřív vůbec nepoužívala. Procento úspěšnosti by mělo být lepší, než je. Ne že bych úplně přidávala na rychlosti, potřebuju mít servis uvolněný, pak podávám nejlíp.

Pomohlo vám, že jste hrála na centrálním kurtu?
To mi určitě pomáhá. Můj tenis je pak lepší, snažím se víc, jsem koncentrovanější. Navíc hráčů, kteří by na centru chtěli hrát, je hodně, ale ne každému se to povede.

Na druhou stranu jste hrála kolem poledne, nevadilo vám ostré sluníčko?
Sluníčko je nepříjemné, ještě když jdete hrát první rundu, to je pak přímo v nadhozu. Vyloženě blbě jsem se ale na servisu necítila.

Dá se čas utkání nějak ovlivnit?
Asi bych mohla, ale určitě to dělat nebudu, nechám to na pořadatelích. Pro mě je priorita hrát na nějakém hezkém kurtu, ale na nikoho netlačím. Nemyslím si, že je správné si tady diktovat podmínky.

Zkouší to další hráčky?
Zkouší a myslím, že i ty z Česka. Každý má nějaké důvody – možná zdravotní nebo možná i kondiční. Někomu pak vyhoví, ale myslím, že by to takhle nemělo být.

Titul z Australian Open je tady letos dost otevřený. Kolik je podle vás favoritek?
Minimálně čtyři. Budu teda počítat i sebe, takže pět. (úsměv) Pár hráček ještě grandslam nemá, tam je otázka, jak zvládnou těžší zápasy. Není tady ale nikdo, kdo by vyloženě dominoval. Na druhé straně se zvedá i Kerberová, už tady vyhrála. Šarapovová může být taky nepříjemná. Nebo samozřejmě Muguruzaová, taky velká hráčka. Je tu dost šancí pro všechny.