ATP

Federer odhalil svůj kalendář akcí

- Radek Štohl

Roger Federer před začátkem svého působení na Australian Open odtajnil turnaje, na kterých by se letos rád představil. Po Australian Open vedou jeho plány do Indian Wells a Miami, chybět by neměl ani ve Wimbledonu. Naopak Davis Cup pro tuto chvíli ze svého kalendáře opět vynechá.

Vůbec poprvé se švýcarský tenista o svých plánech vyjádřil konkrétněji, do této doby nechával vše otevřené. Jak by to mělo vypadat, bude-li bývalá světová jednička zdravá a vše půjde dle plánů?

„Po Austrálii pocestuji do Indian Wells a Miami, budu hrát také turnaje na trávě v Halle a ve Wimbledonu,“ stojí na webu tennisworldusa.org vyjádření devatenáctinásobného grandslamového vítěze. „Ve zbytku sezóny tam jsou podniky v Severní Americe, US Open, Laver Cup, Šanghaj, Basilej a doufám že také Turnaj mistrů,“ pokračoval.

Kromě zmíněných akcí neví, kde by mohl ještě startovat. „Dubaj je stále nejistá, protože poprvé po několika letech jsem nebyl oslovený. U Stuttgartu jsem se rovněž ještě nerozhodl. Vynechám ho, nebo tam znovu nastoupím? A pak je tu antuková část sezóny, u té se bude jednat o velké rozhodnutí.“

Jedinou jistotou v záporném slova smyslu tak zůstává neúčast v Davis Cupu. „Poté, co jsme se v roce 2015 zachránili ve Světové skupině před 14 000 lidmi, tak všichni říkali, že následující rok bychom měli vyhrát celou soutěž,“ vzpomíná si Federer, který salátovou mísu získal v roce 2014.

„Nikdy ale nebylo v plánu ji vyhrát dvakrát…byli jsme velmi šťastni za to, že se nám to podařilo jednou. Na čtvrtfinále v Ženevě se přišlo podívat 17 000 lidí, na semifinále o dva tisíce více a ve finále proti Francii se na nás dívalo 27 000 tenisových fanoušků, což bylo jedinečné. Ledaže by to předčilo vítězství ve Švýcarsku," přemítal o ještě lepším scénáři.

„Někdy je však větším ohromením vyhrát na cizí půdě. Vynechání Davis Cupu mi dává naprostou svobodu, protože vím, kde v určitý týden budu. Do své kariéry jsem toho vložil hodně. V roce 2016 se však věci změnily, prioritou je pokaždé zdraví,“ uzavřel se vzpomínkou na období, kdy chyběl na tenisových kurtech půl roku.