Osmifinále Wimbledonu 2016: Berdych vs. Veselý. Kdo ovládne souboj generací?

- Petr Šístek

Dlouhé roky byl Tomáš Berdych jediným českým tenistou, v jehož silách bylo zahrát si osmifinále grandslamového turnaje. Jako dosud poslední si z českých hráčů zahrál 4. kolo Radek Štěpánek na US Open 2009. Avšak situace, kdy se v této fázi turnaje představí hned dva naši zástupci současně, se opakuje přesně po desíti letech, příznačně v totožných wimbledonských kulisách.

Tehdy Tomáš Berdych skončil na raketě suverénního vládce světového tenisu Rogera Federera a Radek Štěpánek po pětisetové výhře nad Fernandem Verdascem zaznamenal svůj nejlepší grandslamový výsledek v kariéře. Dnes je situace vyšperkována tím, že se oba postupivší Češi utkají o postup do čtvrtfinále v přímém souboji.

Tomáš Berdych je dlouhodobou českou jedničkou a od svého dosavadního největšího úspěchu, finále Wimbledonu v roce 2010, se nepřetržitě drží v elitní světové desítce. Právě travnatý grandslam je jedním z jeho oblíbených turnajů a postup do osmifinále zde pro něj není ničím výjimečným. Letos zde ale byl po mnoha letech až desátým nasazeným, což mu dávalo papírově horší vyhlídky na výraznější úspěch. První tři zápasy ale zvládl i přes dva ztracené sety s přehledem, jelikož se utkal se třemi soupeři, pro něž je tráva jedním z oblíbených povrchů.

I přes horší nasazení se pro Berdycha zatím turnaj vyvíjí velmi pozitivně. Po zaváhání favoritů zůstal ve své větvi nejvýše postaveným hráčem a má jistotu, že v případě úspěchu až do semifinále nepotká žebříčkově lepšího soupeře.

Pro Jiřího Veselého je již teď celý letošní Wimbledon obrovským úspěchem. Poté, co vloni odcházel z kurtu zlomen, když ve druhém kole nepotvrdil roli výrazného favorita a prohrál s domácím na divokou kartu startujícím Jamesem Wardem, letos nejen, že zvládl po famózním a především velmi konstantním výkonu přehrát turnajovou osmičku Dominica Thiema, ale následně tento velmi cenný skalp dokázal potvrdit i v dalším kole, kdy po neméně dobrém výkonu s přehledem porazil Portugalce Joãa Sousu.

Postoupil tak bez ztráty jediného setu do osmifinále, což je jeho nejlepší grandslamový výsledek v kariéře, a také počin, který žádný jiný Čech kromě Berdycha dlouhých sedm let nedokázal. Je otázkou, jestli bude Veselý, který je považován za možného Berdychova nástupce, vůbec věřit, že by mohl vzor většiny českých tenistů porazit. Pojďme se blíže podívat na fakta, která mohou dnešní utkání výrazně ovlivnit.

Psychika

Jiří Veselý má již několik let potenciál porážet i ty úplně nejlepší. Často jej ale sráží malá sebedůvěra a vysoké nároky na svou hru. Tomáš Berdych je znám svou schopností předvádět konstantní výkony na velmi vysoké úrovni, což často s přehledem stačí na papírově slabší soupeře, avšak na nejužší světovou špičku mu stále kousek chybí.

Zkušenosti

Zatímco Tomáš Berdych sehrál podobných utkání již desítky, pro Jiřího Veselého půjde o premiéru v této fázi turnaje a možnost si ještě vylepšit nejlepší turnaj kariéry. Předchozí utkání zvládl s přehledem, avšak nyní by jej mohla svazovat i úcta k soupeři. Přece jen Berdych byl pro něj dlouhé roky vzorem a i kvůli němu šel trénovat do prostějovského klubu, kde před lety vznikla i tato dnes již úsměvná fotografie.

Vzájemné zápasy

Oba dnešní soupeři dosud sehráli na okruhu ATP jediné vzájemné utkání. K tomu došlo vloni na podzim v Šen-čenu a Berdych utkání s přehledem opanoval poměrem 6:3 a 6:2.

Berdychova série

O Berdychově pozici aktuální české jedničky nikdo nepochybuje. Rodák z Valašského Meziříčí vše potvrzuje i úctyhodnou bilancí, kdy dlouhých deset let neprohrál s českým soupeřem. Během tohoto období přitom s krajany sehrál jedenáct zápasů.

Hra

Ačkoliv jsou si oba tenisté podobní postavou, jejich hra typologicky není zcela totožná. Hra Veselého stojí více na skvělém servisu, než je tomu u Berdycha, který se od dřívější spolupráce s Danim Vallverduem a najmutí dvou kondičních specialistů snaží zlepšit svou konkurenceschopnost v delších výměnách, aby nebyl nucen ke snaze zahrát vítězný úder při první příležitosti, a mohl si počkat na nejvhodnější moment. U Berdycha je dominantním úderem dělový forhend, zatímco Veselý se vždy cítil jistěji na bekhendu, ale v poslední době tvrdou prací zlepšil i forhend, který nyní hraje agresivněji. Ani Veselý se ale nebojí dlouhých výměn, při nichž se snaží hru zajímavě variovat. Oba tenisté byli během svých kariér často nabádáni k častějším přechodům na síť, avšak zcela jistě se tam nikdy necítili. Právě nápadité náběhy a kvalitní voleje by mohly být na wimbledonské trávě cestou k přetlačení soupeře a uvidíme, s jakou hojností se jich hráči rozhodnou využít.

Přestože bude Tomáš Berdych v dnešním utkání výrazným kurzovým favoritem, Jiří Veselý již letos nejen porážkou Novaka Djokoviče dokázal, že dospívá ve velmi nebezpečného hráče, který může za dobrých podmínek porazit úplně každého. Zda postoupí dlouholetá česká jednička nebo její možný nástupce, se dozvíme přibližně od 15:30, kdy je zápas na kurt č. 3 naplánován.