Do hodiny ať to vyhraješ! slyší Allertová od trenéra. V Melbourne je k nezastavení

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Jízda Denisy Allertové prvním grandslamem sezony. S kvalifikací vyhrála čtyři zápasy v řadě, na sety 8:0. Pondělní první kolo hlavní soutěže získala nad Pauline Parmentierovou 6:3 a 6:0. Přiblížila se tak tomu, aby na Australian Open vyrovnala své grandslamové maximum – třetí kolo z roku 2016.

Bylo to v suchém triku?
Ale ne, zapotila jsem se. Cítím se dobře, mám v sobě pár povedených zápasů, jsem rozehraná a proběhlo to nejlépe, jak mohlo. Soupeřka byla nepříjemná, nakopávala forhend a bylo to těžší než předešlý zápas. Nijak mě to ale nezlomilo, nepřehrála mě.

Podle výsledků tady zatím máte nad soupeřkami pokaždé jasnou převahu, je to tak?
Není to tak jednoduché, jak to vypadá z výsledků. Zvládám klíčové gemy ke svému prospěchu. Třeba teď proti Parmentierové se to dost lámalo v prvním setu a já to dokázala ustát.

Soupeřkám už jste tady za čtyři zápasy nadělila tři kanáry, chcete zápasy ukončit co nejdřív?
To ne. Nad stavem během zápasu nepřemýšlím, to je nebezpečné. Snažím se myslet na každý gem, ať už se děje cokoliv. Paradoxně je občas rychlý průběh horší. Ve finále kvalifikace jsem měla 6:0 v prvním setu a nikdy nevíte, kdy se všechno otočí. Je to o hlavě.

Kolik vám zbývá sil do dalších kol? Vaše zápasy tady většinou nebyly ani hodinové záležitosti...
Abych řekla pravdu, tak čas nesleduju. Trenér si ale ze mě dělá srandu: Tak do hodiny, stihla jsi to. Ale já se tomu směju. Je fakt, že neztrácím zbytečně síly, už mám v sobě dost zápasů.

Jak se těšíte na další soupeřku – Číňanku Čang Šuaj?
Asiatky hrají obecně solidně, dobře běhají a hodně vrací. Jsou zarputilé a bojují. Nebudu čekat, že to půjde zase tak jednoduše.

Takže třeba ztratíte set?
(smích) Snad ne. Ale i na tuhle variantu musím být připravená.

Grandslamového maxima – 3. kola – jste v roce 2016 dosáhla právě tady v Melbourne. Dá se srovnat tehdejší forma s dneškem?
Teď to vstřebávám, protože jsem sem letos jela s tím, že budu ráda za každý vyhraný set. Opravdu. Loňská sezona byla nic moc a příprava se mi zkomplikovala zvrtnutým kotníkem. Proto se teď cítím super, ještě když jsem si cestu vybojovala přes kvalifikaci. Před dvěma lety to bylo jiné, ale ráda bych to po všech zraněních zopakovala.

Cítíte se už tenisově jako v době, kdy jste byla zdravá?
Těžko říct. Natrénováno mám, odpracovala jsem toho přes zimu hodně, chybějící sparingy jsem teď nahnala dobře tady během zápasů. Ale je přede mnou dlouhá sezona, v té se ukáže.