Patnáctiletý zázrak šokuje Melbourne. Kostjuková deklasovala nasazenou soupeřku a přepisuje rekordy

- Filip Lefenda

Sledujeme růst další tenisové legendy? V neděli se Marta Kostjuková stala od roku 2005 první hráčkou, která v pouhých patnácti letech úspěšně prošla kvalifikací grandslamu. O den později zdolala ukrajinská teenagerka z šesté stovky žebříčku pětadvacátou nasazenou Šuaj Pcheng a stala se od dob Martiny Hingisové po 22 letech nejmladší vítězkou v hlavní soutěži Australian Open! „Rekordy? Ty už ani nepočítám,“ řekla pak v klidu.

Do pondělního zápasu, který trval pouhých 57 minut, vstoupila mladičká hráčka brejkem, který vzápětí potvrdila. Číňanka posléze čistou hrou snížila a následně si získala zpět i ztracený servis. Kdo však čekal, že se karty začnou obracet a mladé Ukrajince dojde dech, ten se šeredně zmýlil. Pátá hra patřila na příjmu opět Kostjukové, jež vzápětí zaznamenala na podání čistou hru.

Nakonec čínskou favoritku šokovala a brala úvodní sadu poměrem 6:2.

Že to s postupem do druhého kola myslí vážně, ukázala debutantka v hlavní soutěži grandslamu hned zkraje druhé sady. Kostjuková vedla velmi rychle 4:1, v rozmezí druhého a pátého gemu navíc prohrála jen dva míče! V té chvíli už mohla vítězku loňské juniorky zradit snad jen hlava…

Jenže to se nestalo. Kostjuková získala druhý set stejným výsledkem jako ten první a zahraje si v Melbourne druhé kolo. „Snažila jsem se, aby neustále musela být v pohybu,“ řekla Kostjuková po zápase. „Přesně jsem věděla, co na ni platí a to se mi také povedlo hrát," pokračovala sebevědomě.

„Beru to tak, že mě prostě čeká příští zápas. Nepřemýšlím ve smyslu: „Jsem ve druhém kole!" Jedná se o další turnaj a další zkušenost."

Po zvládnutém úvodním zápase se Kostjuková rázem stala středem pozornosti. Nejvíce ze všeho se poté řešilo překonání rekordu Martiny Hingisové.

„Každý rok a na každém turnaji si připisuji nějaké rekordy, takže to pro mě není zvláště speciální. Pokud bych se po každém překonaném rekordu cítila jinak, nebylo by to správné," dodala.

Přepíše dívka stará (nebo chcete-li mladá) 15 let a 6 měsíců v Melbourne další historické zápisy?