Multifunkční vztah: Šafářová natáčí se staronovým koučem reality show

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Lucie Šafářová může mít před sebou ve 31 letech významný rok. Loni si zvedla sebevědomí na US Open a teď je zase po roce zpátky u temperamentního kouče Roba Steckleyho, se kterým dosáhla největších úspěchů – třeba finále French Open. „Rok pauzy nám oběma pomohl. Máme zase nový impulz a je na čem pracovat,“ říká Šafářová, která dokonce začala se Steckleym pracovat na tenisové reality show. Hlavní úkol staronového trenéra je ale jasný – dostat Šafářovou ve dvouhře zpátky do první světové desítky.

Máte kromě první světové desítky na nový rok ještě nějaké další přání?
Hlavně si tenhle rok užít. A bylo by fajn vyhrát nějaké další grandslamy ve čtyřhře. Ale krok po kroku.

Jste zpátky u staronového kouče Roba Steckleyho. Přichází tak pro vás nový impulz?
Jsem ráda, že jsme zpátky spolu, zatím to jde výborně. První turnaj v Sydney jsem měla dva mečboly na Kerberovou, která pak celý turnaj vyhrála… Cítím se na kurtu dobře.

Co vám může dát jako trenér nejvíc?
Ve 31 letech určitě nemůžeme dělat nějaké větší změny, spíš než o technice se bavíme o taktice, různých variantách hry, přechodu na síť. Hlavně být pozitivní a užívat si to.

Prospělo vám, že jste si od sebe dali rok pauzu?
Asi jo, byli jsme spolu čtyři roky a někdy už toho bylo hodně – cestování, úspěchy, neúspěchy... Rok pomohl, máme zase novou motivaci, zase je na čem pracovat. A užíváme si spolu dost srandy. To je základ všeho, nebrat život moc vážné. Dokonce začínám dělat pořad pro televizi Tennis Channel, budou mě celý rok sledovat, něco takového jsme vždycky chtěli spolu s Robem dělat.

O co jde?
Je to měsíční reality show. Já natáčím a je na mně, co jim ukážu. 17. ledna má být první epizoda z přípravy, cestování, turnaje v Sydney... Celkově to bude takový rok života se mnou. Chtěla bych ukázat, jaká jsem.

Berete to jako uznání vaší oblíbenosti mezi fanoušky?
Určitě je to příjemné, že si ze všech vybrali mě. My s Robem točíme rádi, teda spíš on, já takový odborník nejsem. (smích) Je to pro mě možnost něco za sebou zanechat. Že na to jednou budu hezky vzpomínat.

 

I swear we practiced today ? ? #ausopen @lucie.safarova

Příspěvek sdílený Rob Steckley (@robsteckley),Led 14, 2018 v 4:18 PST

Jak hodně vás nakoplo loňské US Open, kde jste po dlouhé době došla na grandslamu do osmifinále?
Nikdy jsem tam neměla skvělé výsledky, to bylo loni pro mě hodně motivující. Byl to důkaz, že pořád podávám výkony a mám na ty nejlepší. Pak jsem se bohužel zranila, tři měsíce nehrála a tím se to zastavilo. Ale přípravu jsem měla dobrou a cítím se v pohodě.

Jak jste vyléčila zánět šlach v zápěstí, kvůli kterému jste loňskou sezonu ukončila?
Musím zaklepat, zápěstí drží a snad držet bude. Ale dneska je to tak a zítra to může být zase jinak.

V prvním kole vás tady v Melbourne čeká domácí Ajla Tomljanovičová, co o ní víte?
Výborně servíruje, hraje hodně agresivně. Loni jsem ji porazila v Miami ve dvou setech. Je tu doma, má výhodu publika, ale zase je horší v pohybu a myslím, že moje levácká hra jí úplně nevyhovuje.

Do deblu půjdete s Barborou Strýcovou, jaké budou ambice?
Hrozně bychom chtěly vyhrát grandslam, Bára by si to určitě zasloužila. Na US jsme uhrály semifinále a tady máme zase vysoké cíle. Jednoduché to nebude, ale užíváme si to a obě nás to baví.

V Sydney jste ale nenastoupily v semifinále, proč?
Bára si trochu zranila stehenní sval, ale doufám, že tady to bude dobré.

Jak je na tom vůbec vaše stálá parťačka Bethanie Matteová-Sandsová?
Byla jsem dva týdny ve Phoenixu na přípravu, tak jsme byly spolu. Je na tom zdravotně dobře, včera dokonce říkala, že by tady v Melbourne možná hrála mix, i když si asi dělala srandu. Jinak se léčí výborně. Pokud všechno půjde podle plánu, tak by chtěla začít hrát na Indian Wells.