Létám dál ekonomií, smál se objev Šafránek. V Česku chce prorazit

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Český mužský tenis se raduje, protože ve Václavu Šafránkovi našel obstojného bojovníka. Brněnský rodák podruhé za sebou prošel grandslamovou kvalifikací a zahraje si tak po New Yorku i první kolo Australian Open. „Byl jsem dost nervozní, ale strašně jsem si věřil,“ řekl po rozhodujícím zápase.

V něm si poradil s kamarádem a občasným spolubydlícím Andreou Corallinim. Oba se znají perfektně, a tak na sebe těžko hledali recept. To platilo hlavně v prvním setu, který Šafránek rozhodl až v tiebreaku.

„Čekal jsem na zápas dva a půl dne, proto na mě přišly nervy. Hlavně ze začátku to bylo znát, ale pak jsem se rozehrál,“ říkal Šafránek, jehož zápas se odkládal kvůli slzavému melbournskému počasí, které poslední dva dny komplikovalo program.

„Věděl jsem, že jsem favorit a že bych měl být na betonu lepší. Bylo to úplně jiné než v New Yorku, kde jsem mohl spíš jenom překvapit,“ vzpomínal na finále kvalifikace US Open, kde si překvapivě poradil s Ukrajincem Stachovským. „Tady jsem si strašně věřil, že vyhraju.“

A tak nakonec vousatý tenista také učinil. Po ubojovaném prvním setu už byl lepší a vyhrál 7:6(5) a 6:2. Ukázal vztyčený palec směrem k českým fanouškům a rozesmutnil kamaráda na druhé straně kurtu.

„Byl to pro nás oba velký zápas. Radši jsme se o tom spolu předem moc nebavili. Možná za týden nebo dva se tomu i zasmějeme,“ říkal Šafránek směrem ke Corellinimu.

Všechny utkání kvalifikace prošel český tenista ve dvou setech, navíc už před tím v Austrálii zkusil tvrdý trénink, když musel hrát v Sydney ve 46 stupních. V příjemném melbournském chládku si tak fyzicky věří a hlásí: „Na hlavní soutěž mám sil spoustu!“

Navíc je i díky kvalifikaci Australian Open výborně rozehraný a po loňské zkušenosti z US Open, kde si zahrál 1. kolo na jednom z největších stadionů, už nebude vyjukaný. Přání má jediné – nenarazit znovu na Bulhara Dimitrova, světovou trojku, která ho právě na US Open porazila 6:1, 6:4 a 6:2.

„Vím, že mi Dimitrov znovu hrozí, ale tomu bych se tentokrát radši vyhnul,“ smál se. „Budu už určitě o něco zkušenější, jsem připravený. Podruhé to půjde snad lépe než poprvé,“ doufal před úterním zápasem prvního kola. V něm se utká s krajanem Jiřím Veselým.

Po grandslamu míří ještě dál. Momentálně 227. světového žebříčku cítí, že by díky svým výkonům mohl v českém mužském tenisu získat hodně významnou pozici. „Střídá se generace. V dnešní době ti nejlepší hráči dospívají kolem třiceti let. Ale kromě mě má dost českých hráčů možnost dostat se vysoko,“ řekl směrem ke krajanům Jiřímu Veselému nebo Adamu Pavláskovi.

Už teď ale bere své grandslamové příběhy jako kariérní úspěch. Vždyť v českém tenise se hráči těžko probíjejí na světovou úroveň, a to nejenom kvůli počasí. „Jižani nebo Američani jsou mnohem lépe připravení na chlapský tenis a nechybí jim sebevědomí. Navíc mají finanční podporu, u nás nikdo nic nedostane,“ vysvětloval Šafránek.

„Je pak těžké utáhnout to sám. Když pak v osmnácti začnete objíždět futury, jste bez trenéra a nevíte, co máte dělat. I kvůli tomu Čechům trvá déle, než se prosadí. Já osobně jsem se hodněkrát po zápasech cítil špatně, ale nikdy mě nenapadlo, že bych toho nechal,“ přesvědčil potom rázně.

A vyplatilo se. Šafránek si díky druhé grandslamové účasti udělá nejenom jméno, ale na účet mu taky přibude v přepočtu milion korun. „Grandslamy jsou úplně jinak finančně ohodnocené a člověku to dá klid. Můžu si dovolit lepší přípravu a trenéra na full time,“ uznal Šafránek. Hned ale se smíchem dodal: „Do Austrálie jsem letěl ekonomií. Sednu do letadla, odletím a druhý den můžu být na kurtu. V tom jsem nezničitelný.“