Australian Open: Suverénní postup Allertové, Šafránek znovu v hlavní soutěži!

- Jakub Slunečko, Jan Vojkůvka

Nedělní program v Melbourne patříl závěrečným bojům o hlavní soutěž, do kterých se probojovali také čtyři čeští tenisté. Jediným mužem ve finálovém kole byl Václav Šafránek, který velký úkol zvládl a po dvousetové bitvě se kvalifikoval do hlavní soutěže Australian Open. Mezi ženami pak za pouhých 45 minut postoupila Denisa Allertová. Obě další Češky – Barbora Krejčíková a Marie Bouzková – však své zápasy nezvládly. Česká republika tak bude mít v hlavní soutěži celkem 11 tenistů a tenistek.

Václav Šafránek vstoupil do finále kvalifikace s lehkou nervozitou. „Věděl jsem, že jsem favorit a byly to trochu nervy,“ přiznal Šafránek po zápase, ve kterém vyzval svého kamaráda – Andreu Collariniho z Argentiny. V prvním setu se tak oba hráči tahali a drželi si úspěšně podání. V tiebreaku nakonec rozhodl Šafránek, který zvítězil 7:5.

Druhý set už byl celkem jasnou záležitostí. Český tenista soupeři brzy sebral servis a sám byl naopak na podání dost jistý. Navíc využil i druhý ze dvou brejkbolů a rozhodující sadu nakonec dotáhl do vítězství 6:2. Po úspěšném průběhu kvalifiakce, během které neztratil ani set, se tak podruhé za sebou dostal do hlavní soutěže grandslamu.

„Jsem plný emocí. Bylo to úplně jiné než v New Yorku, kde jsem šel hrát se Stachovským a spíš jsem mohl jenom překvapit. Tady jsem si strašně věřil, že vyhraju,“ popisoval po zápase dojatý Šafránek. „Věděl jsem, že bych měl být na betonu lepší. Člověk nikdy neví, byl to pro nás oba velký zápas. Na začátku na mě byla znát nervozita, ale pak už to bylo dobré,“ říkal Šafránek, který si přál jediné – nenarazit v hlavní soutěži na Bulhara Dimitrova, se kterým na US Open prohrál ve třech setech. 

Allertová smetla soupeřku a bude hrát hlavní soutěž

Suverénním způsobem do hlavní soutěže prolétla také Denisa Allertová. Té stačilo pouhých 45 minut na to, aby si s Američankou Danielle Collinsovou poradila 6:0 a 6:1. „Životní forma to zatím není, ale hrála jsem dobře a cítila jsem se taky dobře,“ zářila česká tenistka.

Ve větrném počasí si s podmínkami poradila lépe a to byl klíč k úspěchu. „Vítr byl nepříjemný, soupeřka se s tím nepoprala nejlíp, já jsem se na to líp připravila a koncentrovala. Zvládla jsem to,“ těšilo Allertovou. V zápase využila pět z osmi brejkbolů a i když v posledním gemu ještě dopustila drama a nabídla soupeřce tři brejkboly, nakonec zápas doservírovala.

Při své cestě kvalifikací tak neztratila Allertová ani set, soupeřkám nadělila dva kanáry a do hlavní soutěže nastupuje rozheraná a v dobré formě. 

Krejčíková skončila na raketě ukrajinského supertalentu

Barbora Krejčíková nastoupila do finále kvalifikace proti patnáctileté Ukrajince Martě Kostjukové. Ta loni v Melbourne vyhrála juniorskou dvouhru a letos už se vrátila jako profesionální seniorská tenistka. Utkání ve větrném počasí nakonec Kostjuková zvládla lépe než česká hráčka – Krejčíková prohrála 3:6, 7:5 a 0:6.

„Vítr byl strašně nepříjemný, dost se to točilo. Trápila jsem se na servisu, returnu i na síti. Vůbec mi to nesedlo a já jsem nehrála ani polovinu toho, co umím hrát,“ smutnila po zápase Krejčíková, která dala za celé utkání jenom jedno eso. „I tak jsem získala set a pořád jsme se tahaly. Měla jsem na to. Bohužel v půlce druhého setu jsem si pohnula s břichem, potom jsem si vzala medical time out a postupně už jsem se vůbec nenašla. Pak už to bylo na jednu stranu.“

Krejčíková v Melbourne zůstává dál, spolu s Kateřinou Siniakovou totiž nastoupí ještě do čtyřhry, kde české duo vůbec není bez šance.

Bouzková se prala srdnatě, v Melbourne ale taky končí

Nejtěžší los ve finále kvalifikace vyfasovala Marie Bouzková, která hrála s šestnáctou nasazenou Viktórií Kužmovou ze Slovenska. Bouzková tuto soupeřku loni dokázala porazit ve třech setech. A i teď v Melbourne se jednalo o vyrovnaný souboj. Byl to hlavně střet nervů, protože ani jedna tenistka si nedokázala moc úspěšně držet podání. Bouzková nakonec prohrála 4:6 a 5:7.

I když to byla paradoxně česká hráčka, která měla víc možností prolomit podání soupeřky. Z 12 brejkbolů ale využila jen čtyři, kdežto slovenská tenistka se blýskla šesti využitými brejkboly z osmi nabídek. I tak se ale Bouzková držela zuby nehty.

Jenže když už se zdálo, že druhý set dotáhne do tiebreaku, přišla za stavu 5:6 v kritické chvíli o svůj servis. Kužmové nabídla tři mečboly, Slovenka proměnila druhý z nich a radovala se z postupu.

Australian Open, Melbourne (muži, AUS, 25 096 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (227.) – Andrea Collarini (ARG, 249.) 7:6(5), 6:2

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, 25 096 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace žen
DENISA ALLERTOVÁ (131.) – Danielle Rose Collinsová (USA, 162.) 6:0, 6:1
BARBORA KREJČÍKOVÁ (125.) – Marta Kostjuková (UKR, 521.) 3:6, 7:5, 0:6
MARIE BOUZKOVÁ (173.) – Viktória Kužmová (SVK, 128.) 4:6, 5:7