S problémy, ale zpátky. Pořád to není ideální, říká vracející se Djokovič

- Jan Vojkůvka

Půl roku se musel srbský tenista Novak Djokovič obejít bez tenisu. Po náročné přípravě musel svůj návrat dvakrát odložit, ale nakonec se přeci jen dočkal. Bývalá světová jednička se vrátí do akce na grandslamovém Australian Open, a to i přes pokračující problémy s pravým loktem, který ještě není úplně doléčen.

Ještě uprostřed týdne říkal, že se cítí skvěle. Byl v euforii, když se vrátil na dvorce v exhibičním utkání na Kooyong Classic, při němž přehrál Rakušana Dominica Thiema 6:1, 6:4.

S odstupem času ale euforie odešla a srbský tenista se vrátil zase zpátky nohama na zem. Djokovič si totiž uvědomuje, že chronické problémy s loktem neodešly ze dne na den, a když na konci prosince nenastoupil do turnaje v Dauhá, přiznal, že stále cítí bolesti. A k plnému uzdravení stále kousíček schází. „Pořád není úplně doléčen, není to stoprocentní,“ přiznal na tiskové konferenci v Melbourne.

„Ale cítím, že jsem na úrovni, při níž mohu hrát, a každý den se to zlepšuje,“ nasadil Djokovič široký úsměv. K rozhodnutí, že v Melbourne nastoupí, mu výrazně pomohli lékaři, s nimiž svůj zdravotní stav konzultoval. Dle jejich názoru se Djokovič nemusí bát zranění, i kdyby absolvoval náročný pětisetový zápas.

Srb tak vyhlíží chvíli, kdy konečně nastoupí na kurt k turnajovému utkání. „Doufám, že do začátku se to ještě zlepší. Ale i kdybych byl stoprocentní, pořád jsem nehrál přes půl roku, a nikdy nevíte, jak tělo bude reagovat,“ upozornil. „Takže uvidíme. Už toho není moc, co bych mohl udělat. Udělal jsem vše, co bylo v mých silách společně s týmem lidí, co jsou kolem mě, abych se sem dostal a hrál na Australian Open.“

Kvůli problémům s loktem, který ho trápil rok a půl, dokonce zapracoval na svém servisu a několik změn se projevilo zejména při jeho pohybu během podání. „Jsem rád za to, jak můj servis teď vypadá. Cítím, že jím spotřebuji méně energie, ale zároveň je efektivnější. Už se nemůžu dočkat, až ho vyzkouším při zápase,“ smál se Djokovič

Kromě toho, že Novaka Djokoviče čeká první turnaj od loňského Wimbledonu, svou velkou premiéru prožije také Radek Štěpánek. Ten bude během Australian Open poprvé v roli kouče. Dočká se jeho svěřenec úspěšného návratu?