Sbohem rekordy. Tahle prohra bude Djokoviće mrzet!

- Radek Štohl

Z řad tenisových odborníků a fanoušků to nečekal snad nikdo. Přesto se tak v sobotu v podvečer událo. Král bílého sportu poslední doby, Novak Djokovič, ukončil své působení na travnatých dvorcích ve Wimbledonu již ve třetím kole. Devětadvacetiletý tenista, jenž na třetím konaném grandslamu sezóny naposledy prohrál před 1091 dny ve finále roku 2013 s Murraym, senzační prohrou přišel o mnohé potenciální rekordy v budoucnosti. O které rekordy se mohlo jednat?

Srbský fenomén se stal prvním tenistou v historii, který při cestě za obhajobou titulu z Wimbledonu skončil už ve třetím kole. Tato brzká porážka může ale prvního hráče světa mrzet dvojnásobně. Novak Djokovič totiž v roce 2016 vybojoval již trofeje z Australian Open a premiérově i French Open, čímž se velice hlasitě přihlásil do boje o tzv. kalendářní Grand Slam, tedy získání všech čtyř trofejí z turnajů ,,velké čtyřky" v jedné sezóně. Nečekaná stopka od Sama Querreyho však způsobila, že od počátku open éry dokázal na tento ojedinělý počin dosáhnout pouze Rod Laver v roce1969 aani letos se na tom nic nezmění.

Nešlo však o jedinou metu, které se rodák z Bělehradu musel předčasně a nedobrovolně vzdát. Držitel dvanácti grandslamových trofejí mohl vítězstvím v All England Clubu získat pátý titul z ,,velké čtyřky" v řadě, čímž by se stal prvním tenistou v novodobé historii, který by na tento úspěch dosáhl. Pouze legendární Don Budge dokázal mezi lety 1937-1938 zvítězit šestkrát v řadě.

Vraťme se ovšem zpátky k současnému lídrovi tenisového světa. Ten totiž od začátku minulého roku až do právě probíhajícího Wimbledonu postoupil do šesti grandslamových finále. Ačkoliv se může zdát, že je v této statistice bezkonkurenčním vládcem, tak se nenechte mýlit. Roger Federer totiž hned dvakrát dokázal postoupit do finále grandslamu více než šestkrát v řadě. V období mezi Wimbledonem2005 aUS Open 2007 se to Švýcarovi podařilo desetkrát, mezi French Open 2008 až vítězným Australian Open 2010 osmkrát.

Ani v počtu semifinálových a čtvrtfinálových účastí v řadě se nemůže současná  světová jednička rovnat té bývalé. Federer dokráčel do grandslamových semifinále třiadvacetkrát za sebou, zatímco Djokovičovi se to povedlo ,,jenom“ čtrnáctkrát. Aby svěřenec Borise Beckera mohl minimálně pomýšlet na vyrovnání šestatřiceti čtvrtfinálových účastí Federera v řadě, musel by ještě dva roky pravidelně postupovat mezi osm nejlepších. To se mu kvůli nečekané prohře ve třetím kole letošního Wimbledonu už nepovede a je téměř nemožné, že by se začátkem nové série dokázal tyto úchvatné rekordy Federera ještě zdolat.

Zkušený Srb i přes svůj brzký konec dokázal postupem mezi dvaatřicet nejlepších tenistů zlomit jeden rekord. Stal se totiž prvním hráčem novodobé historie, jenž vyhrál třicet utkání na grandslamových turnajích v řadě. Panem nedostižným je v této statistice Bill Tilden, Američan v letech 1920-1926 zvítězil v neuvěřitelných jedenapadesáti zápasech za sebou.

Které milníky a rekordy budou hnát Novaka Djokoviče dál? Zajisté by rád překonal Federera v počtu celkově získaných titulů na grandslamech. Švýcarský elegán jich má v současné době na svém kontě sedmnáct a tedy o pět více než právě tenista zvaný ,,Nole“.

Počet trofejí na grandslamech

1. Roger Federer  17
2. - 3. Pete Sampras  14
2. - 3. Rafael Nadal  14
4. - 5. Roy Emerson  12
4. - 5. Novak Djoković  12
6. - 7. Rod Laver  11
6. - 7. Björn Borg  11

Počet finálových účastí na grandslamech

1. Roger Federer  27
2. - 3. Rafael Nadal  20
2. - 3. Novak Djoković  20
4. Ivan Lendl  19
5. Pete Sampras  18
6. Rod Laver  17

Počet semifinálových účastí na grandslamech

1. Roger Federer  39
2. Jimmy Connors  31
3. Novak Djoković  30
4. Ivan Lendl  28
5. Andre Agassi  26 
6. Ken Rosewall  25

Počet čtvrtfinálových účastí na grandslamech

1. Roger Federer  47
2. Jimmy Connors  41
3. Roy Emerson  37
4. - 5. Andre Agassi  36
4. - 5. Novak Djoković  36
6. Ivan Lendl  34