Ujistěte se, že jsou vaše pásy zapnuté. Na rozhodčí v Melbourne čeká nevídaný komfort

- Tomáš Macák

Jako z pravého sci-fi filmu vypadají umpiry, ze kterých budou rozhodčí řídit Australian Open. Už na první pohled se jedná o velkou novinku, kterou si vyzkoušel například i Novak Djokovič či olympijská vítězka Monica Puigová. Srbský tenista s mohutnou technologickou vychytávkou trochu bojoval, Portoričanka prostřednictvím pohyblivého umpiru pobavila své fanoušky.

Už žádné „náročné“ drápání se nahoru. Aspoň tedy v Austrálii. Na nadcházejícím grandslamu v Melbourne si budou moct rozhodčí užívat skutečného komfortu. Pohodlně se usadí na sedačku, pro svoji bezpečnost se raději připoutají pásem a poté jedním šikovným stisknutím vyrazí do výšky bezmála dvou metrů. Pak už mohou v klidu dohlížet na zápas, který se odehrává na dvorci před nimi. Po konci duelu zase jednoduše sjedou dolů.

K vtipnému videu využila netradiční umpire čtyřiadvacetiletá tenistka Monica Puigová. „Dámy a pánové, vítejte na Australian Open. Ujistěte se, že vaše pásy jsou během hry zapnuté,“ řekla ve svém příspěvku na Twitteru momentálně 58. hráčka světa, čímž parodovala stevardku z dopravního letadla. 

O tom, že to rozhodčí možná nebudou mít tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát, se přesvědčil Novak Djokovič, který si inovaci vyzkoušel při exhibici Tie Break Tens. Při tomto testu se zaseknul ve vzduchu. 

Nad tím, jak celé zařízení funguje zampřemýšlela také Caroline Garcíaová, která na svém twitterovém účtu rovněž zveřejnila příspěvek, jak si užívá zajímavý prvek na kurtu. „Snažím se pochopit, jak tyto umpiry fungují. Jsou rozhodně úžasné,“ napsala Francouzka. 

A na rozhodcovské křeslo usedl také australský hráč Sam Groth.